СЗО: Смъртните случаи от ковид в Европа може да достигнат 2,2 милиона до март

Хора се редят на опашка в центъра за ваксинация на централната гара в Дюселдорф, Германия, 23 ноември 2021 г. [EPA-EFE/SASCHA STEINBACH]

Европа остава „в здравата хватка“ на ковид, а броят на смъртните случаи в Европа ще нараснат от сегашните 1,5 милиона на 2,2 милиона до март 2022 г., ако сегашните тенденции се запазят, предупреди Световната здравна организация във вторник (23 ноември).

Европа се бори с възхода на пандемията, заради което се наложи Австрия да наложи частично блокирането тази седмица, а Германия и Нидерландия са готови да обявят нови ограничения.

Още 700 000 души в 53-те страни, които членуват в СЗО, могат да починат заради инфекцията до 1 март, съобщи глобалната здравна агенция. Над 1,5 милиона вече са починали от коронавирус.

Очаква се „висок или екстремен стрес в отделенията за интензивно лечение в 49 от 53 страни до 1 март 2022 г.“

Завръщането на Европа в епицентъра на пандемията е причинено от бавното усвояване на ваксините в някои страни, силно заразния вариант Делта и по-студеното време, заради което хората отново се събират в закрити помещение. Друга причина е облекчаването на ограниченията.

В Европейския съюз 67,7% от населението е напълно ваксинирано.

Процентите между страните обаче варират значително, като нивата в много източни страни са ниски. Едва 24,2% от българите са напълно ваксинирани, в сравнение с 86,7% в Португалия.

Според данни на СЗО смъртните случаи, свързани с ковид в Европа, са се увеличили миналата седмица до почти 4200 на ден. Те са се удвоили от нивата през септември, когато бяха по 2100 на ден.

Бустерна доза

Няколко държави, сред които Гърция, Франция и Германия, преминават към изискване за трета подсилваща доза, за да се счита, че лицето е напълно ваксинирано.

Канцлерът Ангела Меркел предупреди, че Германия не прави достатъчно, за да ограничи „изключително драматичната“ четвърта вълна на пандемията.

Тъй като леглата в отделенията за интензивно лечение бързо се запълват и седмичната честота на заболеваемостта е рекордно висока с 399,8 нови инфекции на 100 000 души, най-тежко засегнатите региони в Германия наложиха нови ограничения.

Очаква се германските военни „скоро“ да добавят ваксините срещу коронавирус към списъка със задължителни ваксини за войниците, заяви говорител на министерството на отбраната. Така войниците ще станат първите германски държавни служители, които ще бъдат задължени да се ваксинират срещу вируса.

Причината е, че армията се готви да изпрати войници, за да помогне на местните власти при ваксинации, тестове и други дейности за противодействие на растящите нива на заразяване, които се очакват през следващите седмици.

Държавният департамент на САЩ призова американците да не пътуват до много европейски страни заради нарастващия брой случаи на ковид.

Нарастването на случаите и хоспитализациите разпалиха ожесточен дебат в Германия дали да последват примера на Австрия и да направят ваксинацията задължителна за всички граждани.

Междувременно Австрия затвори магазини, ресторанти и празничните базари в понеделник. Това са най-драстичните ограничения, наблюдавани в Западна Европа от месеци.

„Предстои зима на предизвикателствата“

Израел, който е част от европейския регион на СЗО, въведе във вторник ваксинации за деца на възраст от 5 до 11 години. Това е една от малкото страни, в които се ваксинират толкова малки деца.

Около половината от наскоро потвърдените случаи са сред тези на възраст под 11 години.

Ваксинираният премиер на Франция Жан Кастекс се изолира късно в понеделник заради положителен тест, след като дъщеря му се зарази с вируса.

Регионалният директор на СЗО за Европа Ханс Клуге каза, че на Европа и Централна Азия им „предстои зима н апредизвикателствата“.

Той призова за имунизация с трета доза,  социално дистанциране, използване на маски за лице и често миене на ръцете.

СЗО посочи, че маските за лице намаляват разпространението на ковид с 53%  и „над 160 000 смъртни случая могат да бъдат предотвратени (до 1 март), ако се използват маски от 95% от хората.

Перспективата за нови ограничения тази зима предизвика вълнения в няколко страни.

Белгия, Нидерландия и френските карибски острови Гваделупа и Мартиника са изправени пред огромни протести срещу новите мерки.

Нидерландската полиция арестува най-малко 21 души по времена сблъсъци, а премиерът Марк Рюте нарече това „чисто насилие“ от „идиоти“.

Неговият белгийски колега Александър Де Кро определи насилието като „абсолютно неприемливо“. На протеста в Брюксел се събраха над 35 000 души.