Синдикатите настояват коронавирусът да бъде включен сред най-опасните биологични агенти

Коронавирусът да стане част от биологичните агенти, за които работещите могат да ползват право на защита. Синдикатите КНСБ и КТ “Подкрепа” настояват за включването му в Наредбата за защита на работещите от биологични агенти, както и за класифицирането му като най-висока опасност в специалната евродиректива.

По искане на Европейската конфедерация на профсъюзите ЕК стартира бърза процедура за преразглеждане на директивата за защита от рискове, свързани с експозиция на биологични агенти. Целта е да се включи вирусът SARS-CoV-2, който причинява COVID-19, като биологичен агент.

Работниците, работодателите и правителствата обаче спорят в коя група на биологични агенти да бъде включен SARS-CoV-2.

Директивата класифицира биологичните агенти в 4 групи според опасността за здравето на хората и рискът от заразяване. Предложението на ЕК, подкрепено работодателите и представителите на правителствата, е SARS-CoV-2  да бъде включен в трета група. Работниците държат на четвърта група, която осигурява осигурява най-високо ниво на защита.

КНСБ обяснява, че вирусът SARS-CoV-2  отговаря на критериите на група 4 –  има високо ниво на разпространение, висок риск от заразяване и няма ваксина. Ако такава се появи, няма пречка директивата да бъде преразгледана. Но този етап включването на SARS-CoV-2  в група 4 ще осигури най-високо ниво на защита на тези, които са най-застрашени от заразяване и рискът за здравето и живота им е най-голям, обяснява КНСБ.

Това изменение на директивата ще защити най-вече медицински работници, лаборантни и други, които работят с биологични вещества.

“Изключително важно е за тези хора тази опасност да бъде призната на работното място. Защитени ли са лекарите в момента на работното си място? Не са защитени”, обясни преди дни пред БНР националният секретар по безопасност и здраве при работа в КНСБ Огнян Атанасов.

Според него подобна промяна в Наредбата за защита на работещите от биологични агенти ще донесе право на работника да откаже работа, ако смята, че има риск за здравето и за живота му и ако работодателят не е предприел съответните мерки за защита.