Скандирания „Русия“ заглушиха честванията на Шипка

Докато Кирил Петков произнасяше словото си, бе обстрелван със снежни топки. [стопкадър bTV]

Симпатизанти на „Възраждане“ заглушиха официалната церемония по честването на националния празник на България на връх Шипка. Агитките на лидера на партията Костадин Костадинов скандираха „Русия“, „оставка“ и „НАТО вън“, докато развяваха руски знамена. В отбелязването на 144 години от Освобождението на България участваха премиерът Кирил Петков и председателят на НС Никола Минчев.

Точно преди пристигането им гражданин взе европейското знаме от постамента и го замени с руско. Наложи се намесата на полиция и гражданинът беше изведен.

„Днес не е време за политически лозунги. Време е да кажем – България над всичко, време е да се обърнем към българските идеали. Това е патриотизмът. Стига сме се делили. Всеки, който иска да направи разделение днес на националния празник не работи за интересите на нашата страна“, заяви в своята реч министър-председателят, но беше посрещан с викове „предател“ и замерен със снежна топка.

„Днес е 3 март – ден на национална гордост, нашият национален празник. За нас е ден на свободата. Пред България се открива нова перспектива, но за да се стигне дотук, е извървян дълъг и труден път на идентичност, на борба за просвета и самостоятелна църква, на борба за национално освобождение“, каза в речта си председателят на НС Никола Минчев. Днес почитаме паметта на всички български, украински, руски, полски и воини от други националности дали живота си за нашата свобода. На това място почитаме паметта и чутовния подвиг на опълченците, с който е доказана жертвоготовността и величието на българския народ.