Скок на заразата в Унгария, трудното все още предстои

Полицейски служители патрулират в централната част на Будапеща, Унгария, 6 април 2020 г. [Marton Monus / EPA / EFE]

Унгария се нуждае от повече респиратори и болнични легла за интензивно лечение като част от усилията за овладяване на кризата с коронавируса, заяви премиерът Виктор Орбан в петък (10 април). Правителството отчете най-голямото увеличение на броя инфектирани за един ден.

Правителствени данни показват, че случаите на заразените с коронавирус са скочили от 210 до 1190 през последните 24 часа, смъртните случаи са 77.

Кризата постави пред Орбан най-тежкото предизвикателство по време на десетгодишното му управление. Неговият отговор на кризата – да се управлява неопределено време чрез укази – предизвика критиката на Европейския съюз.

“Изглежда, че другите държави вече започват да излизат (от кризата), вече има светлина в края на тунела”, заяви Орбан в интервю пред националното радио. “Засега обаче това не се отнася за Унгария.”

“Спечелихме време, защитавахме се добре, но истинският тест тепърва предстои”, посочи Орбан и добави, че в Унгария изглежда предстои период от масови зарази, който е трудно да се предотврати.

Правителството на Орбан удължи безсрочно националното блокиране, за да забави разпространението на коронавируса. Властите помолиха гражданите да спазват ограниченията на свободното движение, въпреки празничните почивни дни на Великден.

Орбан заяви, че около една пета от здравните работници могат да се заразят с вируса, което съответства на международния опит.

Унгария ще трябва да натрупа запаси си от 8 000 респиратори и болнични легла в интензивни отделения в пика на кризата, посочи Орбан. Обикновено в страната има само около 2000 легла в спешните отделения.

Червена линия за дефицита

Унгария обучава студенти по медицина, които да оказват помощ в интензивните отделения, добави Орбан.

Скокът на случаите в петък включва 151 заразени в дом за възрастни хора в Будапеща. От тях са починали седем души, според последни правителствени данни.

Броят на инфектираните в дома с капацитет 500 души може да се увеличи още, тъй като все още текат лабораторни изследвания.

Данните сочат, че почти половината потвърдени случаи на коронавирус в страната са в столицата Будапеща.

Въпреки кризата Унгария не трябва да позволява на бюджетния си дефицит да надвишава 3% от БВП, заяви Орбан. Той нарече тавана на позволения дефицит в държавите-членки на ЕС “червена линия”, която не трябва да се пресича.

“Тези, които вземат твърде много дългове сега, ще се окажат в трудно положение след няколко месеца, когато първата голяма вълна на кризата бъде зад гърба ни”, подчерта Орбан.

Коментарите на Орбан бяха в противоречие с тези на министъра на финансите Михали Варга. Пред националното радио в края на миналия месец Варга заяви, че Унгария не трябва да се придържа упорито към лимита от 3% дефицит, ако рестартирането на икономиката изисква допълнителни действия.