Скопие нападна Румен Радев, че се меси във вътрешните работи на Македония

Стево Пендаровски (вляво) и Зоран Заев. [GEORGI LICOVSKI/EPA-EFE]

Решението на българския президент Румен Радев да обсъди с шефовете на службите за сигурност мерки за защита на правата на сънародниците ни зад граница заради зачестилите сигнали, че са накърнявани правата на български граждани в Северна Македония само защото се самоопределят като етнически българи, предизвика напрежение в Скопие.

Президентът Стево Пендаровски определи реакцията на Радев като недопустима намеса във вътрешните работи на друга държава. “Изключително необичайно е и със сигурност извън вътрешните процедури на Алианса президент на държава-членка на НАТО да призове службите си за сигурност да реагират на предполагаеми нарушения на правата на гражданите в друга държава-членка на НАТО”, каза Пендаровски пред скопското електронно издание МКД, предаде агенция “Фокус”.

От кабинета на македонския президент са обяснили, че Пендаровски не е получавал никаква информация от компетентните институции за нарушаване на човешките права и свободи на македонските граждани, само защото са декларирали етническата си принадлежност. “Като страна-кандидатка за членство в ЕС, ние сме под редовен мониторинг от Брюксел от години, но такива случаи не са регистрирани в последния годишен доклад на ЕС за напредъка”, се казва в съобщението.

И премиерът Зоран Заев реагира. Според него в Северна Македония не са нарушавани правата на никого, включително на тези, които се декларират като българи. “Изпращам силно послание до съседна България, виждам, че президентът Радев е свикал среща нека бъдем внимателни защото винаги сме знаели да отговорим на всяка тяхна загриженост, така както и те знаят как да отговорят на нашата загриженост, за да не попадаме в някакви инсинуации или невярна информация”, каза Заев за скопския вестник “Нова Македония”. И добави, че всяка информация винаги може да бъде проверена.

Както президента Пендаровски, и Заев се позовава на членството на България и Северна Македония в НАТО. “Ние сме държави-членки на НАТО, ние сме съюзници, не е необходимо да изпращаме разузнавателни служби, специални служби за определяне правата на гражданите, правата на гражданите са свещени у нас, вярвам и в България е така”, каза той.

Заев бил уверен, че свиканата от българския президент среща е била само информативна. По думите му двете страни биха могли да споделят информация, ако някъде и нечии права “не бъдат признати”. “Първо, недопустимо е намеса на чужда държава в друга страна, това е декларирано в Споразумението за приятелство, добросъседство и сътрудничество с България”, каза Заев и припомни, че въпросите с малцинствата се решават от Съвета на Европа.