Скопие недоволства от българския външен министър

Зоран Заев [GEORGI LICOVSKI/ EPA-EFE]

Разговорите между министъра на външните работи Буяр Османи и премиера Бойко Борисов бяха добри. Но разговорите с министър Екатерина Захариева не толкова. Това обяви премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев в неделя, след като в петък Османи беше на посещение в София.

„Направеното от нейна страна предложение нито е добросъседско, нито братско, а още по-малко европейско. Ако това остане така, трябва да подготвим македонския народ, че първата междуправителствена конференция, която очакваме да се състои през декември, може да не се проведе“, каза още Заев, цитиран от БГНЕС. Той не посочи конкретно кое предложение на Захариева не е „добросъседско, братско и европейско“.

Но каза, че вярвал, че „това не е позиция на премиера Борисов – мой приятел и брат. Вярвам, че това не е позицията на българския народ. Ние ще направим всичко по време на предстоящите дни, за да намерим решение“.

„Приемаме общата история като нещо, което е част от нашето минало. Но и македонският народ и РС Македония, и българският народ или Република България си имаме своя собствена история“, допълни Заев.

„Убеден съм, че има решение на проблемите и определено знам, че аз и Бойко ще намерим решения за тези въпроси, както решихме за пет исторически личности и за три исторически периода, за които има налични документи. Общият герой Гоце Делчев е отлична възможност за сплотяване, за разширяване на сътрудничеството и подкрепата. Нашата мечта е Европа, която признава и зачита напълно правото на самоопределение. Ние сме македонци, които говорят македонски език и вярвам, че такива ценности ще бъдат признати и от страна на нашите съседи“, подчерта Зоран Заев.

Според него, подкрепата си за решаването на отворените въпроси ще дадат и президентите на двете държави, „за да покажем, че на базата на приятелството, на базата на братските връзки между двата народа ще покажем европейски ценности и взаимна подкрепа“.

Екатерина Захариева и Буяр Османи. [МВнР]

„България първа призна независимостта на тогавашна Република Македония. България отдавна е признала съвременните политически реалности, винаги е подкрепяла независимостта и държавния суверенитет на Република Северна Македония, никога не е имала териториални претенции и никога не е отказвала правото на самоидентификация на нейните граждани. Така както България е признала съвременните реалности, е необходимо от страна на Република Северна Македония да се признаят историческите реалности, свързани с процеса на създаване на новата национална идентичност“, каза външният министър Екатерина Захариева в петък, след като по негово искане прие Османи.

За България цялостното и необратимо изпълнение на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество е ключово условие за напредъка по пътя на Република Северна Македония към членство в ЕС, посочи още Захариева.

Имаме договорка в договора за езиковата клауза. Ние искаме така да се прилага, допълни тя.

На срещата бе обсъдено и възобновяването на работата на Съвместната комисия по исторически и образователни въпроси, която бе прекъсната от страна на Република Северна Македония преди близо година.

„Не сме очаквали, че експертната комисия ще свърши работа за две заседания. Но едностранно да се прекрати заради избори – а тя не е съставена от политици, не приемам като аргумент,“ каза Захариева в интервю за Нова телевизия през май.