Скопие не приема Гоце Делчев за българин, но се търси решение

Гоце Делчев [Уикипедия]

Искането на София Гоце Делчев да бъде записан като българин остава неприемливо за Скопие. Това обясни Драги Георгиев, съпредседател на общата българо-македонска комисия по историческите въпроси пред тв “Телма”.

“В този диалог обаче винаги трябва да се търси решение, което да е приемливо и за двете страни. Приемливо решение означава такова решение, в което да няма победител, тоест и двете страни да са доволни. Приемането на едностранно решение за Гоце Делчев – дали той да бъде българин или македонец, не е решение в този спор”, твърди Георгиев.

“Нациите не се създават с декрет, не може да ги създаде едно лице или един орган. Твърдението, че македонската нация е създадена с декрет през 1944 г. няма абсолютно никакво научно основание. Създаването на съвременната македонска нация започва през втората половина на XIX век и преминава през всички фази, през които преминават и други балкански нации”, обяснява той.

Изявленията му идват в навечерието на ново заседание на комисията, която не работи около година. Сега се очаква тя да заседава в средата на октомври в Скопие.

През ноември в София предстои срещата на върха в рамките на т.нар. Берлински процес (инициатива на ЕС, на която се обсъждат механизмите на разширяване).

Република Северна Македония и България ще постигнат по добросъседски съгласие за личността на Гоце Делчев, но това не е работа на политиката, а на съвместната историческа комисия, обяви премиерът Зоран Заев в интервю за телевизионния “Канал 5”.

Той отбеляза, че договорът за приятелство и добросъседство е двупосочна улица, ангажименти по него са поели и двете страни. Крачката напред от Скопие била приемането на това, че историята ни е обща, а българската крачка, според Заев, е била, че договорът е подписан на двата езика.

“Въпросът за националната идентичност не бива да се поставя под съмнение от нито една европейска държава и правителство”, заяви Заев, цитиран от БНР.

В края на миналата Бойко Борисов подкрепи европейската перспектива за Северна Македония, но напомни, че страната трябва да спазва договора за добросъседство. През последните седмици най-силният глас в София, който настоява за блокиране на преговорите между ЕС и Северна Македония, е този на вицепремиера и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов.