Скопие очаква добри новини от новото българско правителство

Заев говори за шансовете за разрешаване на спора с България. [EPA-EFE / JOHN THYS / POOL]

Има голямо разочарование и травма сред гражданите след блокадата на европейския път на Македония, но страната няма да търси алтернативи, заяви в интервю премиерът Зоран Заев пред „Дойче Веле“.

Заев говори за шансовете за разрешаване на спора с България, предстоящото преброяване на населението, корупцията в страната и опасността за региона, ако забавянията в интеграцията в ЕС продължат.

„За нас няма алтернатива освен единствената – членството на Македония в ЕС. А пактът за европеизация на страната ни е най-ценният, най-важният за всички наши граждани”, каза премиерът.

„Всяка държава заслужава да бъде оценявана по нейните резултати. Пожелавам успех и късмет на западната ни съседка, Албания, да продължи по този път, ако тази блокада от България продължи “, добави той.

Според него бавният процес на взимане на решения и нуждата това да става с консенсус представляват голям проблем, защото „не е наша най-характерна черта да преговаряме с България или с Гърция, да водим диалог и дипломация, за да решим спорни въпроси, които съществуват от 30 години“.

Като пример за това Заев посочи споровете с Атина за името.

„Въпреки това демонстрираме пред света, че тук, в Югоизточна Европа, и дори в страни кандидат-членки като Северна Македония, европейското поведение и практики не са ни чужди. Все пак, накрая България се превърна в проблем за еврочленството ни. Но много вярвам, че когато заработи парламентът в България и бъде съставено правителство, ще се отвори и възможност за решение“, подчерта премиерът.

Той допълни, че е оптимист, защото по време на последното му посещение на 17 юни в София македонската делегация се е срещнала с всички официални представители в България, с президента, с министър-председателя, с различни министри. Те са разговаряли по всички открити спорни точки и са се договорили да търсят решение заедно.

„Имаше пълно потвърждение в това отношение, но трябваше да се изчака сформирането на политическо правителство в България“, обясни Зоран Заев.

Външният министър Стоев поиска нова червена линия за преговорите със Скопие

Българският външен министър Светлан Стоев препоръча правителството и МВнР да получат по-широка рамка за маневриране във воденето на преговорния процес със Северна Македония. Сега тя е предопределена от Рамковата позиция на МС от 2019 г., одобрена с декларация на парламента. Не МВнР ще променя червените линии, подчерта министърът в петък, 23 юли. „Ние сме парламентарна република. Червените линии са следствие на представената от предишното правителство рамкова позиция за воденето на преговори, парламентът ги е приел“, обясни той. И изтъкна, че парламентът и комисията по външна политика следва на направят анализ на договореното с Република Северна Македония, за да може този диалог да продължи.

Усилията са насочени към воденето на проактивен диалог от българска страна на всички нива – от държавния глава, министър-председателя, външния министър и експерти от МВнР, посочи министърът.

“България е най-заинтересована Република Северна Македония да стане част от ЕС и това да стане колкото се може по-скоро“, посочи Стоев. „България винаги се води от позицията, че Северна Македония е суверенна държава с всичките й права и задължения за Съюза, в който иска да влезе“, каза още той.

Преговорният процес с Република Северна Македония върви по две линии – в двустранни контакти с политическия елит на Скопие и в засилен диалог с европейските ни партньори за разясняване на българската позиция. „Най-прекият път за постигане на напредък е подписването на двустранно споразумение“, подчерта външният ни министър. С постигането на желания резултат от двете страни бихме могли да докажем, че България и Северна Македония могат да постигнат решение без намесата на останалите държави-членки на ЕС”, каза министърът.

Той подчерта, че българската страна няма да позволи езикът на омразата да бъде реалност в отношенията със Скопие. “Към това се прибавя и доста сериозна позиция във връзка със защита правата на човека и най-вече правата на българите в Република Северна Македония. Ние се опитваме да защитим тези права, но търсим и възможности за това българите в Република Северна Македония да бъдат поставени наравно с останалите изброени народи в Конституцията на страната“, каза Светлан Стоев.