Слаб напредък в областта на пестицидите, данък върху месото, свински грип

Ежеседмичният агро-бюлетин на EURACTIV, посветен на темите на селското стопанство и хранителната промишленост в ЕС.

Добре дошли в агро-бюлетина на EURACTIV, посветен на темите на селското стопанство и хранителната промишленост в ЕС.

Ограничен напредък в областта на пестицидите, предупреждава Европейската сметна палата

Европейската комисия не е в състояние да измери адекватно и да намали, както ефектите, така и рисковете от пестицидите, поради липса на точни и подходящи данни, показва доклад на Европейската сметна палата, публикуван в сряда (5 януари). Прочетете повече тук.

 

Новини от седмицата:

Разпространението на африканската чума по свинете е потвърдено в девет държави

Районът в ЕС, засегнат от африканската чума по свинете, “постепенно се разраства”, заяви Европейският орган за безопасност на храните (ЕОБХ) в последния си отчет за разпространението на болестта. Прочетете повече от Наташа Фут.

Устойчив данък върху пържолите в ЕС?

Нов доклад, изготвен от Асоциацията за истински животински протеини, предполага, че цената на месото на дребно не отразява екологичните разходи, свързани с производството му в ЕС. Организацията се застъпва зв въвеждане на “таксa устойчивост” за месото. Предложението бе посрещнато с известна критика. Прочетете повече тук.

Срещу огъня с огън: контрол на вредителите

Биологичните пестициди бързо привличат вниманието като устойчива и жизнеспособна екологична алтернатива на химическите пестициди. В момента използването им бива възпрепятствано от неправилно регулиране. Прочетете повече тук.

Европейската комисия и новата система за етикиране на храните

Европейската комисия започна изготвянето на новата система за етикетиране на храните в ЕС, която се очаква да бъде предложена в контекста на стратегията “От фермата до трапезата”. Дебатът за предоставянето на необходимото количество информация за потребителите едва сега започва. Прочетете повече от Джерардо Фортуна.

Обнови Европа с обещание да разбие табутата в селското стопанство на ЕС

Центристката група в Европейския парламент “Обнови Европа” има за цел да “разбие табутата” в селскостопанския сектор, каза чешкият евродепутат Мартин Хлавачек. Прочетете повече от Сарантис Михалопулос.

Германските фермери отхвърлят правителствената компенсация от 1 милиард евро за по-строги разпоредби за торенето

Широката коалиция в Германия иска да подкрепи селското стопанство с 1 милиард евро, след като в сила влязат по-строгите разпоредби за използването на торове. Земеделските производители обаче са възмутени, тъй като изискват политически действия вместо пари. Времето обаче тече, а големите глоби се задават. Прочетете повече в EURACTIV Германия.

 

Цитат на седмицата:

Имаме голям проблем с ценообразуването; примерът с месото ви демонстрира колко е погрешна сегашната система. Потребителите не плащат реалната цена, а фермерите и производителите не получават правилната подкрепа”.

Бас Ейкаут, евродепутат от Зелените

Агро новини от Европа:

ИСПАНИЯ

Селскостопанският хранителен сектор в Испания се опасява от негативното въздействие на Брекзит, особено върху ключови експортни продукти като сирена, червени вина и зехтин, които попадат и под натиска на американските търговски тарифи. Прочетете повече от EFE Agro, партньор на EURACTIV.

ГЪРЦИЯ

Гръцкото правителство е готово да представи законодателни предложения за “възстановяването” на земеделските кооперативи, заяви заместник-министърът за развитие на селските райони Фотейни Арампаци. Прочетете повече тук. (Sarantis Michalopoulos | EURACTIV.com)

ГЕРМАНИЯ

С наближаването на крайния срок, когато Германия може да избегне глобите на ЕС за прекомерни нива на нитрати в почвата, широката коалиция е пред дилема как най-ефективно да регулира торенето. Прочетете повече тук. (Сара Лоутън | EURACTIV.de)

ФРАНЦИЯ

Само 5% от фермерите в страната са под 35 години и властите в Париж вярват, че възрастовият таван за получаване на помощ по Общата селскостопанска политика ще направи място за повече млади хора в сектора. В Брюксел обаче не са съгласни. Прочетете повече от Сесил Барбие. (EURACTIV.fr)

ИТАЛИЯ

Според специалния пратеник на ООН Хилал Елвер, половината от италианската работна сила в областта на земеделието в Италия е съставена от мигранти. Повечето от тях са нелегални и нямат документи. В своя окончателен доклад тя отправи критики към “сложната италианска селскостопанска система”, където трудещите се в сектора “работят прекалено дълги часове при тежки условия и срещу заплащане, което не покрива дори базисните им нужди”. (Gerardo Fortuna | EURACTIV.com)

ХЪРВАТИЯ

Министерството на земеделието работи по изготвянето на нов закон, който ще разгледа организацията на производителите и ще улесни формирането на асоциации на фермерите и производителите, заяви във вторник Мария Вучкович, министър на земеделието. Прочетете повече тук. (Карла Юнинич | EURACTIV.hr)

ВЕЛИКОБРИТАНИЯ

Законодателство, целящо да трансформира британското земеделие след Брекзит, премина второ четене в Камарата на общините. Законопроектът за селското стопанство, представен за първи път в парламента на 16 януари, скоро ще премине в етап на разглеждане в комисия. (Natasha Foote | EURACTIV.com)

ПОЛША

Полски стартъп е разработил GrainER, инкубатор за семена, който може да ускори събирането на реколтата с до 30%. Семената от инкубатора са по-устойчиви на засушаване, което може да има ключово значение в условията на глобално затопляне и намалена на половина употреба на пестициди. (Łukasz Gadzała | EURACTIV.pl)

РУМЪНИЯ

Европейската комисия забрани на Румъния и Литва да предоставят лицензи за забранена употреба на пестициди при спешни случаи, след като ЕОБХ отсъди, че спешната им употреба не е оправдана. Прочетете повече тук. (Богдан Неагу | EURACTIV.ro)

 

Предстоящи събития:

  • 12 – 15 февруари – BIOFACH, водеща световна търговска борса за органична храна на изложението за биологични продукти в Нюрнберг. Повече информация тук.