Слави оттегли предложеното правителство, ще прави втори опит

Лидерът на "Има такъв народ" Станислав Трифонов. [стопкадър телевизия "7/8"]

Лидерът на “Има такъв народ” Слави Трифонов обяви, че оттегля предложението Николай Василев да бъде министър-председател и проекта си за правителство. Преди дни, още преди ЦИК да обяви официално, че ИТН печели изборите и преди президентът Румен Радев да свика Народното събрание, Трифонов огласи структура и състав на кабинет на ИТН и намерението си партията му да управлява сама, без да влиза в коалиции.

Това предизвика вълна от критики на т.нар. протестни партии и БСП, от които се очакваше да подкрепя Трифонов в усилието му да сформира реформаторско управление.

Коалицията “Изправи се! Мутри вън” първа обяви, че няма да подкрепи правителството с премиер Николай Василев, който бе водещ министър на НДСВ.

БСП също обяви, че няма да подкрепи такъв кабинет и остро разкритикува “неолибералните” идеи на Трифонов.

“Демократична България” обяви, че ще даде шанс на “Има такъв народ” да размисли и оттегли предложеното си правителство. Дясноцентристката коалиция предупреди Трифонов, че с подобен солов подход ще се тласне в зависимост от ДПС.

Три по-късно Слави Трифонов обяви, че е размислил.

В деня след изборите аз предложих проектокабинет, съставен само от високообразовани професионалисти и с ясни приоритети. За министър-председател предложих икономиста Николай Василев, човек с опит в политиката, в държавната администрация и в реалния бизнес. Само за три дена върху него се изля огромна помия. Оказа се, че няма никакво значение колко са образовани кандидат-министрите, колко добри специалисти са, колко ясни приоритети има пред тях. Оказа се, че това не е важно за онези медии и политици, които нарочиха Николай Василев за проводник на ДПС, твърдение, което няма нищо общо с истината”, обяви Трифонов по традиционния си начин – с пост във Фейсбук.

Той допълва, че въпреки това страната няма нужда от нестабилност и нови избори. “За мен не е толкова важно какви лъжи изрекоха част от партиите, които не са от статуквото. За мен е много по-важно да се “изчегърта” моделът ГЕРБ от обществения и политически живот на страната. Защото това е основният враг на държавността и демокрацията”, сочи Трифонов мотива си да оттегли номинацията на Василев.

“Ние, като партия спечелила изминалите избори, ще предложим съвсем скоро нов министър-председател с ревизиран състав на Министерски съвет”, пише още лидерът на ИТН. И обещава в петък, 16 юли, част от политическото ръководство на партията, заедно с Василев, да дадат пресконференция в БТА, защото “всичко трябва да се случва публично”.

“Силата е в истината”, заключва Трифонов.

 

Решението на Трифонов бе посрещнато въодушевено от Мая Манолова (Изправи се! Мутри вън!), която обясни, че това не е добър ден за Борисов.

“Браво на Слави и “Има такъв народ”! Приветстваме решението на Слави Трифонов да предложи друг състав на кабинет. Това е стъпка в правилната посока към постигане на консенсус на партиите на промяната за общи действия. Борисов да не бърза да потрива доволно ръце“, написа тя в профила си във Фейсбук..