Слави Трифонов се отказа от парламента – ще носи отговорност “от една друга институция”

Слави Трифонов [Юлия Лазарова, Дневник]

Слави Трифонов няма да се кандидатира за депутат на предстоящите на 11 юли предсрочни избори. Това обяви бившият шоумен и настоящ партиен лидер на “Има такъв народ” в понеделник, 7 юни.

“Аз няма да се кандидатирам за следващия Парламент, защото моето място не е там, а да нося отговорност за хората, които са там и това, което правят”, написа Трифонов във Фейсбук, както обичайно общува с обществото.

“Разбира се, аз мога да нося тази отговорност и от една друга институция, но за това… като му дойде времето”, загадъчно пише още Трифонов. С емблематичната за Симеон Сакскобургготски фраза шоуменът отваря вратата за спекулации дали би се кандидатирал за президент на задаващите се в края на годината избори, или има предвид, че би заел и премиерското място. Преди априлските парламентарни избори – в края на март, Трифонов заяви подкрепа за втори мандат на Радев

“Състоянието “отговорност” е чуждо на българския политически живот. Да си отговорен е много важно в личен план, а когато отговаряш и за други хора е сакрално важно.

В този ред на мисли, представете си какво е да си политик. Трябва да си най-отговорният човек на света. Е, в България не е така, нали? Последните събития го доказват особено ясно. Аз живея така. Говоря тогава, когато има какво да кажа, правя това, което смятам, че е морално и правилно, и се стремя да нося отговорностите си достойно”, обяснява Трифонов.

За редовните парламентарни избори през април той беше водач на две листи на ИТН – във Варна и Стара Загора и влезе в парламента. Там обаче така и не се появи, като извинението бе, че е под карантина. Затова и участва онлайн в няколко заседания.

Партията на Трифонов върна мандата и отказа да състави правителство с аргумента, че не желае да работи с “партиите на статуквото” – ГЕРБ, БСП и ДПС.