След безредиците в САЩ Европа ще ускори промяната на онлайн правилата

По време на пленарна сесия в Европарламента се разисква опасността от десен екстремизъм, след подобна атака в Германия. 

На евродепутатите им предстои да се заемат с трънливия въпрос за регулиране на съдържанието в социалните медии след безредиците в Капитолия миналата седмица, каза председателят на комисията по вътрешния пазар на Евроарламента пред EURACTIV.

В коментар за бунта на поддръжници на Доналд Тръмп миналата седмица, евродепутатът от “Зелените” Анна Кавацини заяви, че “очите на света са отворени” за предизвикателството да се справи с онлайн дезинформацията и разпространението на омраза по интернет.

“Това, което видяхме във Вашингтон, беше ужасяващо“, каза Кавацини. “Но това е кулминацията на години допускане на онлайн омраза и фалшиви новини. Не е нищо ново.”

Тя отбеляза също, че действията на платформите след размириците повдигат някои “сериозни въпроси“ за ролята на социалните медии.

Задачата за ограничаване на този тип съдържание онлайн все още не е ясна за законодателите на ЕС, които скоро ще започнат серия от дебати по забележителния Закон за цифровите услуги на Европейската комисия, представен през декември.

“Tуитър и Фейсбук реагираха строго, едва като стана ясно, че Тръмп вече няма да бъде президент на Америка”, каза Кавацини, позовавайки се на решението на двете платформи да блокират потребителските акаунти на Доналд Тръмп.

“Винаги има тънка граница между премахването на вредното съдържание и блокирането на легитимни изявления, идващи от политици.“, смята тя.

“Това са въпроси, които ще трябва да разгледаме като част от дебата по Закона за цифровите услуги“, обясни евродепутатът.

Съгласно Закона за цифровите услуги, предложен от ЕК, платформите ги грозят милиарди евро глоби, ако не спазват новите правила за прозрачност на рекламите, незаконно премахване на съдържание и достъп до данни. Санкциите за нарушения включват глоби до 6% от годишния доход на компанията.

Мярката, която заедно със Закона за цифровите пазари, който ще се справи с нелоялната конкуренция в цифровата икономика, е временно възложена на комисията за вътрешен пазар в Европарламента.

Кавацини е убедена, че и двата текста ще се отнасят до компетенциите на комитета по вътрешния пазар, и разглежда регулирането на цифровата икономика като един от двата най-големи приоритета, както и готовността вътрешния пазар да отговори на амбициите за зелената сделка.

Комисията ще проведе дебат по двата текста в понеделник (11 януари).

Германският евродепутат също така заяви, че Комисията е приела правилния подход, като подчертава важността на запазването на основните права, включително свободата на изразяване, като част от Закона за цифровите услуги.

“Предложението на закона конкретизира основните права и се фокусира предимно върху незаконното съдържание, а не върху вредното. Това е добра отправна точка.”, подчерта тя.

“Вредното съдържание, като това, което видяхме, преди и след бунтовете в Капитолия, е много по-неясно.“, допълни Кавацини.

Преди представянето на Закона за цифровите услуги миналата година, Комисията се дистанцира от подкрепата за идеята за въвеждане на строга регулация по отношение на свалянето на законно, но вредно съдържание.

Това се случи след видео разговор между Вера Йоурова, заместник-председател на Комисията за ценности и прозрачност, и изпълнителния директор на Tуитър Джак Дорси. По време на разговора Йоурова обясни, че бъдещите правила няма да принуждават платформите да премахват вредно съдържание или дезинформация, а ще фокусират върху това как това съдържание се разпространява онлайн.

“За да се справим с дезинформацията и вредното съдържание, трябва да се съсредоточим върху начина, по който това съдържание се разпространява и показва на хората, вместо да настояваме за премахване“, каза Йоурова след разговора.