След „отрицателна спирала“ срещата на върха на ЕС търси руския алгоритъм

Президентът на Русия Владимир Путин на пресконференция в края на срещата на върха на ЕС-Русия в централата на Европейския съвет в Брюксел, Белгия. [EPA / EFE / OLIVIER HOSLET]

Лидерите на Европейския съюз ще обмислят в четвъртък (24 юни) дали да организират среща на върха с руския президент Владимир Путин като част от нова стратегия за управление на отношенията с Москва, които според ЕС са в „отрицателна спирала“.

В сряда представители на Франция и Германия предложиха провеждането на среща на върха с Путин да бъде възможен начин за възстановяване на връзките между близките търговски партньори, каквато беше срещата на върха на американския президент Джо Байдън в Женева.

ЕС и Русия са на противоположни страни по много въпроси, включително Украйна и Беларус, имат и противоречия за правата на човека, обвиняват се взаимно в намеса в изборите, дезинформация и заплаха за сигурността и стабилността от Балтика до Черно море.

„Не можем да изолираме Русия, защото тя е реалност, от която никой от нас не може да избяга“, каза украинският външен министър Дмитро Кулеба пред Ройтерс преди посещението си в Брюксел, въпреки че няма да участва в срещата на върха.

„Трябва да мотивираме Москва да прекрати агресивните си действия“, подчерта той, като каза, че подкрепя усилията на ЕС да излезе с нов подход.

Откакто Русия анексира полуостров Крим от Украйна през 2014 г. и ЕС замрази срещите на върха с Путин, политиката на блока се движи на зигзаг между налагането на икономически санкции и позволяването на проекта за нов газопровод от Русия до Германия да бъде завършен.

Усилията за разрешаване на конфликта заради подкрепяните от Русия сепаратисти в Източна Украйна стигнаха до задънена улица, въпреки прекратяването на огъня и мирните споразумения.

Русия подхрани напрежението, като заяви тази седмица, че е изстреляла предупредителни изстрели и е хвърлила бомби по пътя на британски миноносец, който участва във военни учения в Черно море край бреговете на Крим. Великобритания обаче, която вече не е член на ЕС, отрече това.

На двудневната среща на върха в Брюксел, на която ще бъдат разгледани и пандемията  и връзките с Турция, лидерите се надяват да надградят стратегически документ за Русия, който бе изготвен по-рано този месец от Европейската комисия и дипломатическата служба на ЕС.

Документът предупреди за „отрицателната спирала“ и „по-нататъшен спад“ във връзките с Москва. Сега се очаква лидерите на ЕС да надградят върху този документ, за да призоват Русия да се откаже от агресивни действияи да работят с Москва за борба с климатичните промени.

Документът, смятан от някои за прекалено конфронтационен, предлага мантрата, „отблъскване, ограничаване, ангажиране“.

„От сблъсъка на идеи идва разбирането“, коментира старши дипломат от ЕС в подкрепа на стратегията на общността, въпреки че се съмняваше във внезапно възсатонвянане на доверието.

Анализаторите смятат, че посещението на Байдън в ЕС е сигнализирало, че Съединените щати желаят европейските им съюзници да се справят самостоятелно с руското предизвикателство, като предоставят повече ресурси на Вашингтон, за да отговорят на нарастващата увереност на Китай.

Френският президент Еманюел Макрон вече се опита през септември 2019 г. да търси по-топли връзки с Путин, но без успех. Някои дипломати от ЕС заявиха, че трябва да има подобрение в отношенията преди всяка среща на върха с руския лидер.

Последната среща на върха на ЕС с Путин се проведе в Брюксел през януари 2014 г. След това лидерите на Франция и Германия проведоха срещи с руския президент, за да обсъдят Източна Украйна в така наречения Нормандски формат, последната от които беше в Париж, през декември 2019 г.

Потенциал за нови конфликти изобилства. В четвъртък или петък ЕС ще публикува подробности за икономическите санкции срещу Беларус, съюзник на Русия, който Кремъл вижда като буферна държава между Русия и НАТО.

Западният натиск върху Беларус досега беше в полза на Русия, тъй като Лукашенко прие забележително сближаване с Путин през последните месеци.