След призивите на Ердоган мюсюлманският свят скочи срещу Макрон

Президентите Реджеп Тайип Ердоган и Еманюел Макрон на пресконференция по време на срещата на върха за Сирия в Истанбул, Турция, 27 октомври 2018 г. [EPA-EFE / MAXIM SHIPENKOV]

Реакцията срещу коментарите на президента Еманюел Макрон за исляма се засили в неделя, когато турският президент Реджеп Тайип Ердоган отново го призова да отиде на психиатър. Думите на Макрон  ядосаха много мюсюлмански държави.

Конфликтът бе породен от изказване на Макрон, в което той нарече исляма проблематична религия, която трябва да бъде ограничена.

“Какъв е проблемът на Макрон с исляма, какъв му е проблемът с мюсюлманите. Има нужда от психичен преглед! Какво друго да кажа за президент, който не разбира свободата на религията и се държи по този начин с милиони вярващи в собствената си страна! Първо, Макрон има нужда от психиатър“, каза Ердоган.

Междувременно френското външно министерство призова властите в засегнатите страни да гарантират сигурността на френските граждани. Притесненията са, че в социалните мрежи се появиха призиви за протести, които Париж определи като “отвратителни“. Появиха се и  призиви за бойкот на френски стоки.

Учителят по история и география Самюел Пати беше убит по-рано този месец след като е бил обект на заплахи заради това, че е показал карикатури на пророка Мохамед по време на урок за свободата на словото.

Макрон се зарече, че Франция “няма да се откаже от карикатурите“ и каза, че Пати „е убит, защото ислямистите искат нашето бъдеще“. Президентът уточни, че групата „Шейх Ясин“, кръстена на основателя на палестинската организация Хамас, ще бъде забранена защото е „директно замесена“ в убийството на Самюел Пати. По-рано властите наредиха затварянето на джамия, която е споделила видео във Фейсбук, призоваващо за действия срещу учителя, и е публикувала адреса на училището дни преди нападението.

Франция се подготвя да експулсира 231 чужди граждани, които са в списъка на правителството със заподозрени екстремисти.

В събота Ердоган призова Макрон да “отиде на психиатър“ заради отношението му към милиони членове от различни религиозни групи. Заради обидните коментари Париж отзова своя посланик в Анкара.

Турският лидер заяви в неделя, че Макрон е “обсебен от Ердоган ден и нощ“. Френският президент му отговори в Туитър: “Ние никога няма да се поддадем“, Франция  зачита “всички различия“.

“Ние не приемаме речта на омразата и винаги ще бъдем на страната на човешкото достойнство и универсални ценности”, добави той.

Неговият туит беше последван от гневни коментари и обиди от самопровъзгласилите се защитници на исляма.

Отношенията между Макрон и Ердоган стават все по-обтегнати и заради ключови геополитически въпроси, като гръцко-турския  спор в Средиземно море и конфликта между Армения и Азербайджан.

“Призовавам Турция да спре тази опасна спирала на конфронтация“, написа в Туитър върховният представител на Евросъюза по външна политика Жозеп Борел и определи коментарите на Ердоган в събота като “неприемливи“.

“Атака срещу исляма“

Гневът срещу Макрон се разля по улиците в няколко мюсюлмански държави, като започнаха и бойкоти на френски стоки. Супермаркети в Катар и Кувейт отказват да продават френски продукти.

Демонстранти излязоха на протест в неделя в разкъсваната  от войната Сирия. Те гориха снимки на Макрон.

Около 70 души протестираха в либийската столица Триполи. Някои палиха френски знамена и снимки на френския президент.

“Като мюсюлмани, наш дълг е да уважаваме всички пророци, така че очакваме същото от всички други религии“, каза 56-годишната домакиня Фатима Махмуд преди протеста в Триполи.

“Демонизирането на исляма и мюсюлманите няма да запази социалния мир във Франция.“, добави тя.

Пакистанският премиер Имран Хан обвини Макрон в “нападение срещу исляма“.  Той написа в Туитър, че френският лидер „би могъл да превъзпита екстремистите, вместо да ги маргинализира, което неизбежно води до радикализация“.

В Дейр ал Балах в ивицата Газа палестинците изгориха портрети на Макрон, наричайки неговите изказвания „атака и обида срещу исляма“.

“Осъждаме коментарите на френския президент и всеки, който обиди пророка Мохамед, независимо дали чрез думи, действия, жестове или рисунки“, каза Махер ал-Хули, лидер на Хамас, ислямисткото движение, което управлява крайбрежния палестински анклав.

В Ливан проиранското шиитско движение “Хизбула“ осъди “умишлената обида“ към Пророка.

В Ирак Рабаа Аллах, мощна проиранска въоръжена фракция, обяви, че милиард и половина души по света са били обидени и предупреди, че нейните хора са “готови да отговорят, когато и където искат“.

Министърът по ислямските въпроси на Йордания Мохамед ал Халайле каза, че “обидата“ на пророците „не е въпрос на лична свобода, а престъпление, което насърчава насилието“.

Неговите коментари дойдоха, когато френските прокурори заявиха в неделя, че двама йорданци са подали жалба в полицията след расово мотивирана атака в град Анже.