Словакия наблюдава ръст на дезинформационните кампании от Китай

Броят на кампаниите за дезинформация в Словакия се e увеличил, пише Информационната служба на страната в годишния си доклад за 2020 г[Shutterstock / Wachiwit]

Броят на кампаниите за дезинформация в Словакия се e увеличил, пише Информационната служба на страната (SIS) в годишния си доклад за 2020 г. Тя установи повишена активност от Китай и лица, работещи от тяхно име.

„Лицата, действащи в полза на Китай, са изразходвали много усилия за неутрализиране на негативното медийно отразяване на страната във връзка с началото на пандемията COVID-19“, се казва в доклада на SIS.

От началото на пандемията тези участници са се фокусирали главно върху „ефективността“ на строгите пандемични мерки, предприети в Китай, и върху различните форми на китайска медицинска помощ. Тази новина е била разпространявана в държави, за които се твърди, че страдат от бездействието на европейските институции.

Руската пропаганда също остава активна. Проруските активисти се фокусираха върху „разпространението на наративи, насочени към поляризация на словашкото общество въз основа на политически и ценностни конфликти“.

Според Информационната служба на Словакия, онлайн пространството е изпълнено с подвеждащи твърдения и конспиративни теории за пандемията, допълнени с традиционните теми за дезинформация. „Приемането на противоепидемични мерки доведе до увеличаване на създаването на поляризиращо съдържание, насочено главно към подкопаване на доверието във властите и способността им да се справят с пандемията“, твърди Информационната служба на страната.

Тя заключава, че дезинформацията се разпространява предимно от словашки организации и уебсайтове. Заради пандемията те достигат до повече хора, отколкото през предходните години.