Словашки лекари може да загубят лиценза си заради дезинформация за COVID

[Shutterstock/A Kisel]

Органът за надзор на здравеопазването в Словакия започна разследване на група лекари за разпространение на опасна дезинформация, свързана с COVID-19, което може да доведе до загуба на медицинските им лицензи.

„Неприемливо е лекар да поставя под съмнение съществуването на COVID-19, да твърди, че ваксините са измама или да препоръчва лекарства, които не са доказани за лечение на болестта“, обяви правителствената агенция в понеделник.

Групата от петима лекари, които са обект на разследване, са били активни в социалните медии и сайтове за дезинформация, като препоръчват ветеринарното лекарство ивермектин и се обявяват против ваксинацията. Един от лекарите е получил глоба от 500 евро, издадена от Словашката лекарска камара, неправителствена професионална организация, но това не успя да прекрати дейността му.

Правителственият орган иска да направи повече в борбата срещу дезинформацията и сега споделя опит с Австрийската лекарска камара, която вече е отнела лиценза на един лекар за разпространяване на подвеждаща информация.

Агенцията също така моли медиите да не публикуват изявления на петимата лекари и призова социалните медии да изтрият подвеждащите им публикации.

Словакия е сред най-слабо ваксинираните страни в ЕС, като само 47% от населението ѝ е ваксинирано с две дози и по-малко от 13% с бустерна доза.