Словения изпрати на Украйна 35 бойни машини от югославската епоха

Превозните средства бяха изведени от експлоатация и първоначалният план беше да бъдат продадени. Предишното правителство обаче реши вместо това да ги дари на Украйна.  [Shutterstock/Martin Hibberd]

Украйна получи доставка от 35 бойни машини за пехотата от югославската епоха, което е най-голямото дарение на оръжия за Украйна от Словения досега.

Превозните средства бяха изведени от експлоатация и първоначалният план беше да бъдат продадени. Предишното правителство обаче реши вместо това да ги дари на Украйна.

Машините са разработени и произведени в бивша Югославия през 80-те години на миналия век и са въоръжени с 20 мм автоматични оръдия и противотанкови ракетни установки Малютка. Те стигнаха до Украйна през Полша във вторник, според доклад на словенския новинарски портал  24ur.com.

В замяна Словения трябва да получи кредит от Съединените щати, който да се използва за оборудване, необходимо на словенските въоръжени сили, се казва в същия доклад.

Настоящото правителство посочи, че ще измести фокуса на усилията си за оказване на помощ за Украйна към хуманитарна подкрепа и следвоенно възстановяване, тъй като оръжията за даряване са свършили. Министърът на отбраната Марян Шарец каза миналата седмица, че в бъдеще може да предложи помощ при разминиране и обучение на украинските сили в Словения.

Междувременно обещаните гаубици от Германия пристигнаха и се използват в Украйна, съобщи министърът на отбраната на страната във вторник, след като Берлин предизвика критики за забавяне на доставката на оръжия.

Германските  гаубици „Панцер“ „най-накрая са част от арсенала на украинската артилерия“, заяви министърът на отбраната на Украйна Олексей Резников в Туитър, преди да благодари на германския си колега Кристин Ламбрехт за нейните усилия и подкрепа за Украйна.

Ламбрехт беше обещала доставката на седем гаубици още в началото на май, а Нидерландия трябваше да добави още пет.

Резников оцени доставката като „пример за международно сътрудничество в подкрепа на Украйна“.

Новината идва, след като канцлерът Олаф Шолц и неговото правителство многократно бяха обект на критики, че губят  твърде много време, за да изпълнят  обещанията си за доставка на тежки оръжия на Украйна. Дори и с доставените гаубици, няколко пратки оръжия, които Берлин е обещал на Киев, все още са неизпълнени, включително системи за противовъздушна отбрана и ракетни установки.