Словения и България търсят компромис за пътя на Скопие към ЕС

Българският президент Румен Радев приветства словенския си колега Борут Пахор  по време на откриването на шестата среща на върха на инициативата "Три морета", София, България, 08 юли 2021 г. [EPA-EFE / ANDRZEJ LANGE]

Президентът на Словения Борут Пахор се срещна с българския си колега Румен Радев в четвъртък (8 юли), за да обсъди ветото на България върху кандидатурата на Северна Македония за присъединяване към ЕС.

Президентите лично са ангажирани да търсят компромисно решение, което да проправи пътя за започване на преговорите за присъединяване на Северна Македония към ЕС, заявиха от кабинета на словенския държавен глава.

Пахор и Радев потърсиха компромисно решение, приемливо за всички страни по време на заседание на техните делегации и по време на разговор на четири очи.

Разширяването на ЕС към Западните Балкани е необходимо и трябва да се случи възможно най-скоро, съгласиха се двамата президенти в разговор преди срещата на върха на инициативата „Три морета“.

Българите ще гласуват на предсрочни избори в неделя и всеки компромис ще трябва да бъде одобрен от следващия парламент. Предишното Народно събрание гласува през октомври 2019 г. с абсолютно мнозинство декларация, която поставя строги условия за одобряване на началото на преговорите за присъединяване на Северна Македония към ЕС.

Пахор обсъди въпроса и с президента на Северна Македония Стево Пендаровски миналата седмица, когато посети Охрид.

Българският президент пожела на колегата си успешно протичане на словенското председателство.

„България високо оценява факта, че председателството на Съвета на Европейския съюз е поето от  държава от нашия регион, която разбира предизвикателствата и работи за реализирането на важни споделени каузи по отношение на процеса но европейската интеграция“, заяви още българският държавен глава.

Разширяването на ЕС е един от приоритетите на словенското председателство на блока. По време на португалското председателство през първата половина на годината не бе постигнато споразумение за започване на преговори за членство със Северна Македония и Албания.

Процесът е в застой заради българското вето. София смята, че Скопие не е успяло да приложи Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество, подписан през 2017 г., по въпроси като общата история.

София също обвинява Скопие в език на омразата, защото България бе определена от македонци като фашистка държава, а българите, описани като „татари“. Що се отнася до Албания, повечето държави-членки смятат, че в преговорите за присъединяване тя върви в комплект със Скопие.