Словения може да глобява за крясъци и спорове с държавни служители

Предложението вече е одобрено от правителството и сега ще бъде подложено на парламентарно гласуване. [EPA-EFE/OLIVIER HOSLET]

Вътрешното министерство на Словения предложи да се налагат глоби за неприлично поведение към държавните служители. Това поражда опасения за защитата на свободата на словото в страната на фона на продължаващите протести срещу правителството.

В съответствие с предложеното изменение на закона за обществения ред, човек, който „спори, крещи или се държи неприлично с държавен служител, който изпълнява служебните си задължения, или с високопоставен представител на държавата, депутат, член на Националния съвет или правителството, съдия от Конституционния съд,  Върховния съд или членовете на техните семейства може да бъде наказан с глоба до 1000 евро“.

Предложението вече е одобрено от правителството и сега ще бъде подложено на гласуване в парламента.

Правителството заяви, че „заплахите срещу депутати и други висши представители на държавата  напоследък са се засилили“ и новото законодателство ще позволи да се налагат глоби на място, ако полицията установи такова поведение.

Предложението е внесено вследствие на няколко  случая на тормоз на депутати от противници на ваксинацията и словесни атаки срещу премиера Янез Янша.

Опозиционните партии отхвърлиха предложението като „арогантен опит за задушаване на протеста“ и „още един репресивен начин за заглушаване на хората“.

Някои коментатори правят сравнения с прословутата разпоредба на югославското наказателно право, която е била използвана за задушаване на несъгласието и е била известна като  „словесно престъпление“.