Словения подписа мега сделка за отбрана

Споразумението на стойност близо 400 милиона евро покрива закупуването на превозни средства, произведени от германската компания Artec, логистичен пакет и разходи за развитие на индустрията. Първите превозни средства трябва да бъдат доставени в края на следващата година, а последната партида през 2026 г. [Shutterstock/Sergej Razvodovskij]

Напускащото дясноцентристко правителство на Словения сключи споразумение за закупуване на 45 осемколесни бронетранспортьора от Организацията за съвместно сътрудничество в областта на въоръженията. Новото либерално правителство обаче планира да оспори тази сделка.

Споразумението на стойност близо 400 милиона евро покрива закупуването на превозни средства, произведени от германския производител Artec, логистичен пакет и разходи за развитие на индустрията. Първите превозни средства трябва да бъдат доставени в края на следващата година, а последната партида през 2026 г.

Словения също така ще възстанови 7,2 милиона евро разходи за разработка на Германия, Нидерландия, Литва и Обединеното кралство, които участват в Организацията за съвместно сътрудничество в областта на въоръженията от самото й начало.

Сделката бе сключена с главоломна скорост, след като Конституционният съд отхвърли оспорването в края на април, въпреки че Министерството на отбраната първоначално заяви, че преговорите с организацията няма да започнат, докато правните въпроси не бъдат разрешени. Само часове след съдебното решение от министерството съобщиха, че всичко вече е договорено.

В сряда (11 май) правителството упълномощи министъра на отбраната Матей Тонин да подпише споразумението. Само часове по-късно той беше в Мюнхен, за да подпише меморандум за разбирателство с организацията, която веднага подписа окончателната сделка с Artec от името на Словения.

Скоростта, с която беше договорена сделката, предизвика значителни противоречия. Въпреки че правителството все още има пълни изпълнителни правомощия, новата коалиция го призова няколко пъти да не налага разходите на новото правителство.

Тонин, който  от дълго време се бори за по-високи разходи за отбрана и настоява страната  да изпълни ангажиментите за разходите на НАТО, каза, че прави услуга на новото правителство, тъй като то ще включва левицата, която, когато беше в коалиция в миналото, многократно се опитваше да проваля предложения за разходи за отбрана.

„Най-накрая сме там, където трябваше да бъдем преди 15 години. Словения получава най-модерните превозни средства, които ще се използват за национална и колективна отбрана в рамките на НАТО“, каза той след подписването на споразумението с Организацията за съвместно сътрудничество в областта на въоръженията.

Остава неясно какво може да направи новото правителство, но новата власт обеща да използва всички средства, за да спре сделката.

„И трите партии са против покупката и ще използваме всички законови средства, за да бъде отменена или анулирана“, заяви Матей Ташнер Ватовец, депутат от левицата, в четвъртък (12 май).

Въпреки това висш служител на министерството на отбраната каза, че опцията за оттегляне от сделката дори не е била разглеждана, поради което прекратяването ще включва санкции, „които вероятно биха били доста високи“.