Словения пое кормилото на ЕС на фона на въпроси за ценностите

Словенският премиер Янез Янша приветства председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен по време на официалното заседание на Европейската комисия в замъка и конгресния център Бърдо, близо до Кран, Словения, 01 юли 2021 г. От 01 Юли 2021 г. Словения поема председателството на ЕС от Португалия за следващите шест месеца. [EPA-EFE/TOMI LOMBAR]

По време на съвместна пресконференция между председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и словенския премиер Янез Янша преобладаваха въпроси относно върховенството на закона, свободата на медиите и ценностите на ЕС.

Словения започна, в четвъртък (1 юли),  шестмесечното председателство начело на Съвета на ЕС. Програмата е насочена към възстановяването от пандемията, Конференцията за бъдещето на Европа, върховенството на закона и политиката за разширяването.

Второто председателство на Любляна обаче, откакто страната се присъедини към блока през 2004 г., кара Брюксел да притаи дъх, тъй като в последно време консервативният премиер Янез Янша многократно предизвика недоволство.

Янша, близък съюзник и приятел на унгарския си колега Виктор Орбан, отправя в Туитър чести неоснователни твърдения спрямо политическите си опоненти, журналисти и гражданското общество.

Минлата седмица по време на срещата на лидерите от ЕС, Янша беше притиснат от журналистите заради подкрепата му към Орбан. На срещата, Будапеща беше разпитана относно своята ангажираност към европейските ценности след приемането на закона, който забранява „изобразяване или популяризиране“ на ЛГБТКИ+ идентичност на непълнолетни. Янша заяви, че в докладите „липсват подробности“, а дискусията зависи от това къде в „спектъра… намираме правото на родителите да обучават децата си“.

Янша подчерта, че съдилищата трябва да са тези, които решават въпросите за върховенството на закона. Той обаче каза, че Словения „може да бъде честен посредник“ на ценностите.

„Ако смятате, че ЕС, който включва 27 държави-членки, след няколко години ще се превърне в пресечна точка, в която всички мислим еднакво… по-добре да помислете отново“, добави той.

В привидно противоречие със словенския премиер, председателят на Комисията фон дер Лайен заяви, че правото на родителите да обучават децата си не е оспорено, а по-скоро центърът на разногласия е дали унгарският закон дискриминира малцинствата.

В отговор на писмото на Комисията, в което са изложени подробности относно загрижеността за унгарския закон, унгарското министерство на правосъдието пише: „Никой не трябва да има право да принуждава унгарските родители да приемат, че децата им могат да получат сексуално образование без тяхното изрично съгласие“.

Комисията потвърди, че е получила отговора, „който сега ще проучи внимателно“. Това заяви говорител пред EURACTIV, като добави, че „няма да се поколебае да предприеме правни действия“.

Разправии заради прокурорите

Докато е в Словения, фон дер Лайен представи одобрения план за възстановяване на страната. Брюксел ще предостави 1,8 милиарда безвъзмездни средства и 705 милиона евро заеми.

Словения обаче все още не е назначила европейски делегирани прокурори в Европейската прокуратура (ЕППО). Любляна доброволно реши да се присъедини към органа по време на предишното правителство.

Предвид това, главният прокурор на ЕППО Лаура Кьовеши заяви, че вижда Словения като „огромен риск“, защото средствата на ЕС ще се вливат в Словения без подходящи системи за контрол на управлението.

„Явната липса на искрено сътрудничество на словенските власти ще повлияе до голяма степен на ефективността на ЕППО“, добави Кьовеши в интервю за  „Политико“, публикувано в четвъртък.

Янша отвърна на удара, като каза, че изявленията на Кьовеши според него „са твърде политически и не помагат за решаването на ситуацията“.

Той каза, че Словения повтаря процедурата за подбор и „може да приключим до есента, ако всеки си свърши работата“.

Почитайки доброволния избор на Словения да се присъедини към ЕППО, фон дер Лайен заяви, че институцията „е ключов компонент за защита на парите на европейските данъкоплатци“.

Фон дер Лайен обаче добави, че има и други механизми за наблюдение на разходването на фондовете на ЕС. Такива са национална одиторска институция, Европейска служба за борба с измамите (OLAF), както и новият механизъм, който обвързва разходването на европейски средства с върховенството на закона.

Председателят на Комисията също пропусна да отговори на въпроса на журналистите дали изпълнителната власт на ЕС би желала да предприеме действия срещу Словения, ако забавянията продължат.

Загриженост за свободата на медиите

Правителството спря финансирането на словенската информационна агенция STA, медийен партньор на EURACTIV, през декември 2020 г. Аргументът беше, че не е представила правилната документация.

Въпреки обещанието за възобновяване на плащанията през януари 2021 г., след  натиск от страна на Брюксел, STA не получава финансиране от февруари насам.

По този повод Фон дер Лайен каза, че очаква Любляна бързо да оправи финансирането и да осигури независимостта си.

Тя каза, че свободните и критични медии, които упражняват надзор над правителствата, са „централният елемент на всяко демократично общество“. Тя отбеляза, че опасенията на Комисията относно STA са добре известни и че Комисията нееднократно е изразила очакване, че въпросът ще бъде решен.

„Смятаме, че Словения трябва да осигури независимостта и подходящото финансиране на публичната услуга, предоставяна от агенцията. Очакваме да бъдат намерени бързи решения за отблокиране на финансирането“, каза тя и добави, че Комисията „ще проследи развитието“ .

В отговор, Янша коментира, че STA трябва да сключи споразумение с правителството.

„Европейският стандарт е да издавате фактура, когато сте я получили. Но за да може някой да издаде фактура трябва да има валидно споразумение. И това е единственият проблем, който имаме по отношение на агенцията“, каза той.

„Надявам се, че след тези усложнения, които бяха напълно ненужни, сега стигнахме до решение и този въпрос ще бъде извън дневния ред“, добави Янша.