Словения пое кормилото на ЕС и засили сигурността на границите

Италианско-словенския граничен пункт Фернети, 12 март 2020 г. [EPA-EFE / MICOL BRUSAFERRO]

Словения официално пое в четвъртък (1 юли) шестмесечното председателство на Съвета на Европейския съюз, като ще се фокусира върху борбата с пандемията и възстановяването, повишаването на устойчивостта към бъдещи кризи и разширяването на блока.

Любляна получава обаче и горещия картоф – миграционния пакт на ЕС, преговорите по който в момента са в задънена улица.

Министърът на вътрешните работи на Словения Алеш Хойс посети граничния пункт Грушкове в сряда, за да се срещне с кметове на общините, които са разположени по южната шенгенска граница.

Той обяви, че 32-те общини ще получат 2,5 милиона евро допълнително финансиране за разходи за охрана на границата през тази година.

Правителството одобри във вторник указ за разполагане на допълнителни полицейски сили до края на председателството на Словения, което означава не само още помощ при защитата на границата, но и повече полицейски служители през натоварения летен сезон.

През следващите шест месеца още около 1000 полицаи ще бъдат разположени на различни места в Словения, каза Хойс.

Тъй като те са помощни полицаи, тяхната работа ще бъде главно да помагат на редовните полицейски сили. В повечето случаи това ще включва патрулиране на южната граница или помощ на граничните пунктове, но те няма да имат достъп до всички бази данни. Помощник полицаите могат да се използват и като пътна полиция, добави министърът.

Междувременно Агенцията на ООН за бежанците призова словенското председателство на ЕС да осигури по-добра защита на бежанците в Европа и по света. Той също така призова за споразумение за пакта на ЕС за миграцията и убежището.

Гонсало Варгас Льоса, представител на Агенцията на ООН за бежанците по европейските въпроси, заяви, че правото на убежище в ЕС трябва да бъде запазено и не трябва да има компромиси при осигуряването на това основно право.

През септември 2020 г. Европейската комисия представи ново предложение за миграцията, което беше приветствано от мнозина като добра основа, но ключовите разлики между държавите от блока остават.

Източници от Комисията наскоро коментираха през EURACTIV, че преговорите с държавите-членки не са напреднали значително отчасти заради пандемията. Трънливият въпрос обаче е, че преместването на бежанците все още е доброволно – предложение, от което недоволства южната част на Европа.

Източниците обясниха, че въпреки че някои инициативи по този въпрос могат да се появят по време на председателството на Словения, предстоящите избори в Германия и Франция представляват сериозни предизвикателства за ускоряване на нещата.