Словения ще дигитализира напълно своите обществени услуги

Пакетът, предложен тази седмица от Стратегическия съвет за цифровизация, държавен консултативен орган, обхваща публичната администрация, здравеопазването, образованието и икономическата политика. [ Shutterstock / PopTika ]

Словения планира широкообхватна дигитализация на обществените услуги в опит да подобри ефективността на публичната администрация и технологичното развитие в съответствие с целите на ЕС в областта на цифровите технологии.

Пакетът, предложен тази седмица от Стратегическия съвет за цифровизация, правителствен консултативен орган, обхваща публичната администрация, здравеопазването, образованието и икономическата политика.

Решенията включват електронни разрешителни за строителство, електронна лична карта и премахване на хартиената версия на свидетелството за регистрация на автомобил. Предложенията включват разширяване на телемедицинските услуги до 5000 високорискови пациенти в напреднала възраст, както и мобилно приложение за лесен достъп до медицински досиета, лекарски сертификати и рецепти.

Новите услуги, които са насочени към бизнеса, ще включват електронни нотариални услуги. Съветът също така предложи да се премахнат всички административни процедури, свързани с работата от разстояние и стимули за инвестиции в стартиращи компании.

Словения ще открие представителство в Силициевата долина и международен център за приложен изкуствен интелект. Страната вече е домакин на Международния изследователски център за изкуствен интелект, подкрепен от ЮНЕСКО. Предложено е и формирането на специално звено от армейския резерв, посветено на киберсигурността.

Що се отнася до образованието, съветът предложи дигитален ваучер за електронни умения и превръщането на компютърните науки в задължителен предмет в началните и средните училища.

Правителството наскоро одобри предложения пакет и сега може да започне да изготвя законодателство по него.

„Това са 40 решения за четвъртото десетилетие на Словения, което несъмнено ще бъде дигитално десетилетие,“ каза ръководителят на съвета Марк Борис Андриянич.

Остава да видим обаче колко от предложенията ще видят бял свят. Въпреки че амбициите на Словения за електронна администрация започнаха добре в началото на 2000-те години, през последните години тя изостава от цифровите лидери като Естония.

Както се изрази коментатор от бизнес всекидневника „Финанси“, много от идеите са разумни, а някои не, докато „повечето едва ли някога ще бъдат приложени на практика“.

Съгласно националния план за възстановяване и устойчивост Словения планира да инвестира над 500 милиона евро в подобряване на цифровите услуги, най-вече в публичния сектор.