Словенският външен министър се сблъска с българското вето и клането в Иран

Словенският министър на външните работи Анже Логар. [EPA-EFE / GIUSEPPE LAMI]

Докато представяше приоритетите на Словения за председателство на ЕС пред комисията по външни работи на Европейския парламент, външният министър Анже Логар се изправи пред въпроси за неофициалния документ за прекрояване на границите на Западните Балкани, положението на Северна Македония и Албания и последните изявления на премиера Янез Янша за Иран и свободата на медиите.

Евродепутатът от ЕНП Михаел Галер постави въпроса за „двата скандални документа, за прекрояване на границите в Западните Балкани“. Той специално спомена Босна и Херцеговина и Косово и попита Логар дали може още веднъж да заяви, че словенското правителство не е източникът на този документ. Той настоя министърът да потвърди пред евродепутатите, че не е съгласно със съдържанието на тези неофициални документи.

Логар отговори категорично, че Съветът на ЕС запази недвусмисления си ангажимент към европейската перспектива на Босна и Херцеговина като единна, обединена и суверенна държава.

Евродепутатите от Социалисти и демократи и Обнови Европа изразиха загриженост за неотдавнашните изявления на Янша в подкрепа на разследване на клането в Иран през 1988 г. Само преди дни Янша поиска международно разследване на екзекуциите на ирански политически затворници. Тези убийства са довели до най-малко 2000 смъртни случая, според правозащитната организация „Амнести“, като някои наблюдатели посочват много повече жертви.

Евродепутатът от Социалисти и демократи Изабел Сантос попита Логар за позицията на Словения по преговорите по иранската ядрена сделка. ЕС е решен в усилията си да поддържа споразумението от 2015 г., а изявленията на Янша са критикувани за това, че подкопават тези тези усилия.

Логар подчерта, че Словения не се меси във вътрешните работи на други страни, но винаги ще се застъпва за правата на човека и основните свободи. Той посочи коментарите на върховния представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел, който упрекна Янша в понеделник, като заяви, че изявленията са дадени в качеството му на словенски премиер.

Дори една държава да е начело на Съвета на ЕС, тя все пак може да има своя собствена външна политика, каза Логар, като отбеляза, че външната политика на Словения се основава на застъпничеството за правата на човека.

Междувременно евродепутатът Натали Лоазо изрази недоумение и загриженост по време на представянето на председателството от отказа на министъра на отбраната Матей Тонин да присъства на сесия на Подкомисията по сигурност и отбрана на Европейския парламент. Тя намира аргумента му, че отбраната е национална компетентност, за необичайна и изненадваща позиция за председателстващата държава.

Тя подчерта и предстоящата междупарламентарна конференция в Любляна, като заяви, че отказът му да присъства се превръща в сериозен проблем.

Независимият евродепутат Мартон Дьонгьоси и членът на Социалисти и Демократи Тайс Рютен повдигнаха въпросите за свободата на медиите, независимата съдебна система и върховенството на закона в Словения, като заявиха, че влошената ситуация подкопава доверието в усилията на страната по отношение на Западните Балкани. В отговор Логар каза, че неотдавнашният доклад за върховенството на закона рисува различна картина за Словения.

Много въпроси от евродепутатите, включително един от словенския евродепутат Милан Звер (ЕНП), се отнасят до важността на осигуряването на напредък на преговорите със Западните Балкани, особено когато става въпрос за деблокиране на началото на присъединителните преговори със Северна Македония и Албания.

Логар заяви, че след изборите в България има много малък шанс за вдигане на ветото на България върху преговорите, но първо трябва да изчака резултата от изборите. След това словенското председателство ще направи всичко възможно да намери решение, добави той.