Словенският вътрешен министър се извини, защото нарече еврокомисар „свиня“

Президентът на Словения Борут Пахор заяви, че политиците и обществениците са  длъжни да се въздържат от думи, които могат да бъдат разчетени като обидни. [EPA-EFE / OLIVIER HOSLET]

Президентът на Словения Борут Пахор разкритикува вътрешния министър Алеш Хойс за използването на думата „свине“ в коментар към висш член на Европейската комисия. Той призова министъра да се извини.

Хойс коментира изказването си по време на брифинг на правителството пред кореспонденти в Брюксел в петък (2 юли). Журналистите изтълкуваха обиден коментар като насочен към зам.-председателя на Европейската комисия Франс Тимерманс.

Журналистите нападнаха министъра заради изказването „не хвърляйте бисерите си  пред свинете“ в Tуитър.

Министърът отговори, като каза, че не нарича никого „свиня“, но по-късно добави, че като се вземе предвид казаното при посещението на Колежа на европейските комисари в Словения, неговият коментар би могъл да се отнася и за ключов играч в администрацията на ЕС.

Първото впечатление на журналистите беше, че това вероятно е намек за Тимерманс, който отказа да участва в общата снимка на 1 юли заради коментарите на премиера Янез Янша за връзките между словенските съдии и социалдемократите.

Пахор каза, че политиците и обществениците са задължени да се въздържат от думи, които могат да бъдат разтълкувани като обидни.

„Особено когато той говори не само от свое име, от името на правителството и страната ни, но и от името на Съвета, той трябва да бъде изключително внимателен. Ние не смятаме, той трябва да представя позиция, която е непременно приемлива за всички, но трябва да бъде изказана с уважение“, добави президентът.

Хойс отвърна, че всички обяснения и извинения са поднесени на Комисията и че не е необходима допълнителна информация. Той каза, че не е сравнявал никого лично със „свиня“ и определено не е имал предвид Тимерманс.

Последващите изявления на вътрешния министър в Туитър показват, че неговият коментар е насочен към еврокомисаря по управление на кризите Янес Ленарчич. Причината за коментара е, че Хойс и проправителствената телевизия Nova24TV обвиняват словенския еврокомисар, че е действал срещу интереса на страната, като се е опитал да забави финансирането по националния план за възстановяване и устойчивост.

Комисията заяви, че планът, който бе официално одобрен на 1 юли, е бил приет  единодушно и не е имало опозиция срещу него.