Словенският премиер атакува Съвета на Европа заради доклад за свободата на медиите

Министър-председателят на Словения Янез Янша атакува Съвета на Европа заради меморандум, който критикува "поразителното влошаване" на свободата на медиите в страната. [EPA-EFE/JOHANNA GERON / POOL]

Министър-председателят на Словения Янез Янша атакува Съвета на Европа заради меморандум, който критикува „поразителното влошаване“ на свободата на медиите в страната. На 1 юли Словения предстои да поеме ротационното председателство на Съвета на ЕС.

Янша атакува комисаря по правата на човека към Съвета на Европа (СЕ) Дуня Миятович в неделя, 6 юни, в Туитър, след като докладът бе публикуван два дни по-рано.

Откакто Янша встъпи в длъжност през март 2020 г., често отблъсква отправените към правителството критики на медиите и международните институции.

През февруари ЕС разкритикува туитове на Янша, които обвиняват репортер на „Политико“ в пристрастност заради статия относно влошаване на медийната свобода в Словения. Впоследствие Янша атакува и хора, които защитиха журналиста.

Враждебна обстановка

Меморандумът на СЕ подробно описва нарастващите ограничения на критичните гласове и гражданското общество, както и все по-враждебната журналистическа среда в страната. Посочват се и опасения относно политическото влияние в медийната система.

Документът отбеляза, че средата, в която журналистите трябва да работят е „значително по-токсична и враждебна“, особено за тези от женски пол. В него се допълва, че допринасящ фактор за това е „погрешното отношение на някои членове на правителството към пресата“.

Основна част от тази враждебна обстановка е именно онлайн атаките към журналисти от правителствени служители. Включително от премиера, който „постоянно подкопава доверието към журналистите… чрез социалните медии, по-специално Туитър, като ги обвинява в лъжи и използва хаштагове като #fakenews и #presstitutes (фалшиви нови и преститутки, бел. ред.)

Д-р Марко Милосавлевич, председател на журналистическите проучвания от Университета в Любляна, заяви пред EURACTIV, че нападенията срещу журналисти от страна на Янша и други членове на кабинета се основават на „враждебност или омраза към журналистиката и журналистите като цяло“.

„Виждаме систематичен подход, който се опитва да дискредитира новинарските медии не само в Словения, но по света. Това е знак за цялостна омраза към медиите, които обикновено са и трябва да бъдат независими и критични“, добави Милосавлевич.

Медиите и гражданското общество

Меморандумът също така призовава за по-голяма прозрачност във финансирането и собствеността на медиите. Текстът призовава и за декриминализирането на клеветата и съответното законодателството, за да се предотврати използването на стратегически искове срещу публично участие (SLAPP). Тези искове често се използват, за да заглушат журналистите и участниците в гражданското общество, или да доведат до тяхната автоцензура, за да се избегнат дълги и скъпи дела.

Текстът също така обръща особено внимание на състоянието на държавната медийна агенция на Словения (STA), както и на други обществени медии. Правителството спря финансирането на STA през декември 2020 г., с аргумента, че не е представила правилната документация.

Въпреки обещанието за възобновяване на плащанията през януари 2021 г., след натиск от Брюксел, от февруари насам STA не получава финансиране, се отбелязва в меморандума.

През май Асоциацията на словенските журналисти и Словенският журналистически съюз започнаха кампания за набиране на средства (чрез краудфъндинг). Целта е да поддържат дейността на агенцията, като към 16 юни са събрани средства на стойност 271 800 евро.

В отговор на меморандума словенските власти публикуваха документ, опровергаващ аргументите на комисаря. Те отричат всякаква политическа намеса в свободата на медиите. Като аргумент посочват, че правото на свобода на изразяване също дава право на държавните служители да изразят своята критика.

Посолството на Словения в ЕС отказа да коментира въпроса.

Предстоящо председателство

Активността на Янша в Туитър не e насочена само към журналисти. През юни 2020 г. той използва платформата, за да обвини европейския комисар по икономиката Паоло Джентилони, че играе „политическа игра за словенските леви“. Джентилони беше помолил за обяснение за внезапното уволнение на директора на Статистическата служба на Словения.

Всичко това се случва на фона на предстоящото председателство на Словения на Съвета на ЕС през юли. За последно страната беше начело на Съвета през 2008 г. Тогава Янша пак беше министър-председател и имаше същите опасения за свободата на медиите, каза Милосавлевич.

Същата година петиция, подписана от 571 журналисти, беше внесена в Европейския парламент. В нея Янша беше обвинен в цензура. Връзката между медиите и правителството, каза Милосавлевич, е „наистина драстично, драстично различна всеки път, когато Янез Янша e премиер“.

„Намирам за много парадоксално, че Словения сега председателства Съвета на ЕС. В същото време страната показа наистина открито неуважение към всички институциите, но не само към институциите като такива – много от тези атаки бяха наистина лични“, допълни той.