Словенският премиер: ЕК злоупотребява с върховенството на закона

Министър-председателят на Словения Янез Янша на пресконференция по време на срещата на високо равнище ЕС-Западни Балкани в Бърдо, Словения, 06 октомври 2021 г. [ EPA-EFE/IGOR KUPLJENIK ]

Премиерът на Словения, Янез Янша, чиято страна е ротационен председател  на Съвета на ЕС, обвини Европейската комисия в политически злоупотреби заради върховенството на закона.

В интервю за Euronews словенският премиер заяви, че усилията на Комисията да накара държави от блока като Полша и Унгария да се съобразят с основните ценности на ЕС са „близо до нарушаване на върховенството на закона“.

„Имаме Хартата на правата на човека на ООН. Имаме европейска харта за правата на човека, но на политически език, особено в Европейския парламент, всеки може да добави към този списък каквото си поиска“, каза той.

„Върховенството на закона се превърна в политически манипулиран термин, който се използва за политическа битка“, каза Янша в интервюто в кулоарите на срещата на върха ЕС-Западни Балкани в Бърдо.

Докато Европейският парламент е политически орган, Европейската комисия трябва по силата на Договора за ЕС да стои настрана от политическите битки, твърди той. Такъв беше случаят, когато Комисията се ръководеше от Жан-Клод Юнкер, но тя се промени с идването на Урсула фон дер Лайен, каза той и добави: „Мисля, че това е близо до нарушаване на върховенството на закона, защото Комисията трябва да бъде честен медиатор“

Коментарите на Янша са по повод факта, че Европейската комисия е въвлечена в правен конфликт с Полша, която оспори примата на законодателството на ЕС над националното законодателство.

В очакване на решението на полския конституционен съд, изпълнителната власт на ЕС задържа освобождаването на 57 милиарда евро средства за възстановяване на ЕС за Полша.

Янша се прицели и в зам.-председателя на Комисията Вера Йоурова, която заедно с комисаря по правосъдието Дидие Рейндерс се превърна в „публичното лице“ на усилията на Комисията да гарантира спазването на принципите на правовата държава.

Словенският премиер обвини Йоурова в „изявления, които са явно нарушение на договора. Проблемът е, че тя е подкрепена от европейската преса. Така че това ще продължи. Ако това се беше случило преди 15 години, мисля, че тя нямаше да остане като член на Комисията дори една седмица. По онова време правилата бяха ясни“, каза Янша.

Той коментира и отношенията на ЕС със страните от Западните Балкани. Янша отбеляза, че ЕС не е единственият инвеститор в региона, защото има конкуренти като Китай, Русия и Турция.

Те обаче не определят условия за инвестиции, а ЕС го прави, каза Янша, като изброи някои европейски стандарти, като реформи на съдебните системи. Такова поставяне на условия  „би било полезно, ако има светлина в края на тунела“.

„Има едно голямо предимство от наша страна: членството в ЕС.  Но ако тази перспектива не е реална, тогава губим инерция“, допълни премиерът.

Янша коментира и стратегическата автономия на ЕС и неговата глобална роля. Той настоя за продължаване на партньорството със САЩ, включително в рамките на НАТО. Но добави, че НАТО и САЩ „няма да разрешат проблемите и конфликтите в задния ни двор, в нашия квартал“, т.е. Западните Балкани, Средиземноморието и Африка.

Той смята, че блокът трябва да бъде по-фокусиран върху сигурността на собствените си външни граници, вместо да „изпраща пари и хуманитарна помощ, която след това приключва в ръцете на терористите или военачалниците“.

За Афганистан Янша заяви: „Нашето задължение е да помагаме на онези, които ни помогнаха“, но добави, че „в Европа няма място за 10 милиона души от Афганистан“.

Според него ЕС „няма да повтори грешката, която някои страни членки направиха през 2015 г.”.