Словенският премиер нарече евродепутати „марионетки на Сорос“ и предизвика буря в ЕС

Янша, който често обвинява политическите опоненти, че са на заплата при Сорос,  изтри туита. [Снимка: Twitter]

Премиерът Янез Янша е изправен пред остри критики, след като написа в Туитър, че някои евродепутати са „марионетки на Сорос“. Под прицела му е евродепутатът Софи инт Велд, която е председател на комисия, която в момента проверява дали Словения спазва принципите на правовата държава и свободата на медиите.

„Спешно призоваваме Янша да прекрати провокациите срещу членове на Европейския парламент. Атаките срещу членове на институцията са и нападения срещу европейски граждани“, заяви президентът на Европейския парламент Давид Сасоли в Туитър.

„Конструктивното сътрудничество с ротационното председателство на Съвета може да се основава само на взаимно доверие и уважение“, допълни той.

Изявлението дойде, след като Янша пусна в Туитър снимка със заглавие „13 от 226 -те известни марионетки на Сорос в парламента на ЕС“. Така той отново атакува милиардера Джордж Сорос.

Янша, който често обвинява политическите си опоненти, че са на заплата при Сорос,  изтри туита.

Някои от хората на снимката вече не са евродепутати, а един от тях, Ханс ван Бален, почина през април.

Някои обвиниха Янша в антисемитизъм, включително нидерландският евродепутат Малик Азмани, който описа снимката като „презряна и антисемитска“.

Германският евродепутат от Зелените Даниел Фройнд каза, че Янша „продава антисемитски конспиративни теории в стил Орбан“.

Нидерланският премиер Марк Рюте определи туита като „безвкусен“. Той добави, че „правителството е казало това на словенския посланик в Хага“.

Либералният депутат Ги Верхофщат призова Янша да не разпространява антисемитски, антидемократични и антиевропейски конспиративни теории, които „се подсилват от хора, чиито конци са дръпнати от Путин“.

„Такова поведение няма място в никаква демокрация и със сигурност не в ЕС!“, написа той в Туитър.

Янша е „страхливец“

Преди своя туит „марионетките на Сорос“ Янша  нападна, отново в Туитър, лявата опозиционна партия Левица, като заяви, че членовете й представляват „политическото крило на терористична крайно лява групировка“.

Левият евродепутат Костас Арванитис определи атаката като „страшна и нагла“ и нарече Янша страхлив, защото не отговаря на въпросите на законодателите на ЕС за върховенството на закона в Словения.

Арванитис каза, че словенският премиер е отменил в последния момент участието си в среща с евродепутати от работната група на Европейския парламент по демокрация, върховенство на закона и група за наблюдение на основните права.

„Това е страхлива атака преди да се сблъска с обвиненията в корупция, намеса в съдебната система и опити за манипулиране на пресата.

Той добави, че в миналото Янша също е отхвърлил подобна среща и вместо това е изпратил предварително записан видеоклип.

„Избраните от гражданите на ЕС представители не приемат тормоз нито чрез видео, нито чрез Tуетър. Очакваме словенският премиер да има смелостта да каже тези неща лично“, завърши Арванитис.

Нови главоболия за ЕНП

Янша е известен почитател на унгарския премиер Виктор Орбан, чиято партия „Фидес“ напусна фракцията на Европейската народна партия (ЕНП) през март миналата година.

Групата на ЕНП вече се готвеше да гласува за изгонване на „Фидес“ след години  разногласия по различни теми.

Орбан винаги е създавал главоболия на дясноцентристите и критиците предполагат, че сега Янша възнамерява да играе ролята на „черната овца“ в ЕНП.

Миналата седмица словенският премиер подкрепи Варшава в правния й спор с ЕС.

Полски съд оспори примата на правото на ЕС над националното законодателство, а Янша обвини  Европейската комисия в политическа злоупотреба с върховенството на закона.

Янша се включи и в декларация срещу ЕС, която бе подписана наскоро  от крайнодесни партии от 16 държави от ЕС, включително „Национален сбор“ на Льо Пен, полската „Право и справедливост“, унгарската „Фидес“ и италианската „Лига“.

В ЕНП много проевропейски политици се опасяват, че след поражението на германските консерватори на последните избори ултраконсерваторите като Янша ще се опитат да се възползват от инерцията и да натиснат ЕНП по-надясно.