Случаите на Омикрон са предимно леки, обяви еврорегулаторът

Служители дезинфекцират кабината на самолет на Asiana Airlines на международното летище Инчхон, в Инчхон, Южна Корея, 9 декември 2021 г., на фона на нарастващите опасения относно разпространението на варианта Омикрон. [ EPA-EFE/YONHAP ]

Европейската агенция по лекарствата обяви в четвъртък (9 декември), че вариантът Oмикрон може да причини по-леко заболяване. В същото време Световната здравна организация предупреди срещу повторното презапасяване с ваксини от страна на богатите държави заради разпространението на новия щам.

Предварителната оценка на Европейската агенция по лекарствата дойде, след като СЗО съобщи тази седмица, че има доказателства, че Oмикрон причинява не толкова тежко заболяване, колкото доминиращият в момента вариант Делта.

Eврорегулаторът повтори констатацията, но каза, че се правят много проучвания.

„Изглежда, че случаите са предимно леки, но трябва да съберем повече доказателства, за да определим дали спектърът на тежестта на заболяването, причинен от Oмикрон, е различен от този на всички други варианти, които са циркулирали досега“, каза  ръководителят на отдела за биологични заплахи за здравето и стратегия за ваксини в агенцията Марко Кавалери.

Силно мутиралият вариант предизвика глобална паника, когато се появи миналия месец, предизвиквайки опасения, че може да бъде по-заразен, да причини по-тежки заболявания или да не се повлиява от ваксините. Тази седмица Световната здравна организация заяви, че първите признаци сочат, че той наистина може да бъде по-заразен.

Ръководителят на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус каза в сряда, че „постъпващите данни от Южна Африка предполагат повишен риск от повторно заразяване с Oмикрон“.

Кавалери каза, че ранните данни предполагат, че новият вариант е по-заразен от Делта, но не е ясно дали ще замени по-стария доминиращ щам.

Той също така подчерта, че има по-добри средства за превенция и лечение от миналата зима.

Коментарите идват, след като Пфайзер/Бионтех заявиха в сряда, че трета доза от тяхната ваксина е ефективна срещу варианта и че разработват специфичен за Oмикрон препарат, който трябва да бъде наличен до март.

Натрупване на страхове

Някои богати страни като Германия и Великобритания вече са силно засегнати от вълна от инфекции.

Във Великобритания футболният мач между Тотнъм в Брайтън в неделя беше отложен заради „значителен брой положителни случаи на ковид сред играчи и персонал“ в клуба от северен Лондон.

Берлин и Лондон наложиха нови мерки за контрол на разпространението на вируса, а страховете от икономическото въздействие преследват финансовите пазари.

Това накара СЗО да предупреди в четвъртък срещу ограниченията за доставка на ваксини, каквито наблюдавахме по-рано тази година.

„Докато проучваме ситуацията с Омикрон, съществува риск глобалното предлагане отново да се върне към страни с високи доходи, които се запасяват с ваксини, за да защитят своето население и натрупват излишък“, каза ръководителят по ваксините в СЗО Кейт О’Брайън.

О’Брайън посочи, че СЗО проучва данни от Пфайзер/ Бионтех за бустерната доза и че може да се окаже, че „допълнителните дози са от полза за осигуряване на допълнителна защита срещу Oмикрон“, но подчерта, че все още са „много ранни дни“.

Кавалери от Европейската агенция по лекарствата коментира, че „на този етап нямаме достатъчно данни“.

Еврорегулаторът каза по-късно в четвъртък, че бустерите срещу ковид са „безопасни и ефективни“ три месеца след последната имунизация.

Междувременно африканският клон на СЗО заяви, че откритията на нови случаи на коронавирус са се удвоили през последната седмица до 107 000, тъй като новият вариант „достига до повече страни в Африка“.

Най-големият ръст в броя – средно 140% – е в южната част на континента.

Въпреки това, в Южна Африка, която откри новия вариант миналия месец, „тежките случаи са малко на брой“, обявиха от СЗО.

Глобалната организация призова страните да засилят ваксинациите, защото само 7,8% от приблизително 1,2 милиарда души на континента са били инжектирани.

В Европа са били инжектирани над 600 милиона дози.