Смут в Белгия заради среща на фламандския премиер с Орбан

Ян Ямбон [EPA / OLIVIER HOSLET] The Capitals е ежедневният обзор на столиците на EURACTIV.com

Рубриката “Столиците” ви представя последните новини от цяла Европа чрез медийната мрежа на EURACTIV.

///

БРЮКСЕЛ. “Разбира се, че ще изразя критики за  положението с върховенството на закона и свободата на медиите”, заяви фламандският премиер Ян Ямбон от националистката N-VA, за да оправдае посещението си в Будапеща, предизвикало скандал в Белгия. Ямбон ще се срещне с външния министър Петер Сиярто и премиера Виктор Орбан.

Прочетете повече от Александра Брзозовски от ЕURACTIV.

///

Белгийският крал Филип призова Съвета за сигурност на ООН да предостави подобра защита на децата в името на трайния мир”. “Едно от всеки пет деца в световен мащаб страда от последиците на въоръжен конфликт – тази статистика не може да ви остави безразлични”, заяви белгийският крал в речта си като част от председателството на страната в Съвета за сигурност на ООН в Ню Йорк. (Александра Брзозовски | EURACTIV.com)

Прочетете още: Israel summons Belgian envoy over UN invite to children rights activist

///

БЕРЛИН

Гласуване в ХДС. След като Анегрет Крамп-Каренбауер се отказа от лидерския пост на партията, Християндемократичният съюз (ХДС) обмисля да побърза с избирането на следващия партиен лидер и бъдещ кандидат за канцлер. Първоначалната идея бе кандидатът да бъде избран до лятото и потвърден на годишната партийна конференция през декември. Всички членове на партията ли подкрепят такова решение? Прочетете повече от Сара Лоутън от EURACTIV Германия.

///

ПАРИЖ

Възможна френска следа в убийството на Дафне Каруана Галиция? Финансовата прокуратура на Франция започна разследване на дейностите на лица, за които се подозира, че са имали роля в убийството на Дафне Каруана Галиция, разследващата журналистка от Малта, осветила дълбоките корупционни проблеми в родината си и убита с бомба, поставена в колата ѝ през 2017 г..

Финансовата прокуратура търси връзки между икономически дейности във Франция и възможната корупция на чуждестранни лица, след което ще изпрати резултатите от разследването си на малтийските власти. Конституционната и политическа криза, разразили се след смъртта на Каруана Галиция, доведоха до оставката на бившия премиер Джоузеф Мускат през януари. (EURACTIV.FR)

///

ЛОНДОН

Преструктуриране на правителстото. Министрите се подготвят за радикално преструктуриране на правителството преди края на седмицата, което може да включи редица уволнения и преструктуриране на ведомства. Отделът за излизане на страната от ЕС вече беше закрит. Съдбата му може да последва и и този по международна търговия, който може да се влее в департамента по бизнес. Очаква се главният сподвижник на Джонсън Майкъл Гоув да бъде официално натоварен с преговорите за бъдещите отношения след Брекзит. (Бенджамин Фокс, EURACTIV).

///

ВИЕНА

Министърът на правосъдието прави крачка назад по обвинението срещу “Еърбъс”. Само ден след като австрийският министър на правосъдието Алма Задич (“Зелените”) заяви пред обществената телевизия ORF, че очаква обвинението на Австрия срещу “Еърбъс” да се случат “много скоро”, във връзка с предполагаемата корупция относно покупката на 18 самолета Юрофайтър” от правителството през 2003 г., тя направи крачка назад.

В изявление за пресата Задич поясни, че не желае да предопределя решението на прокуратурата, която единствена има компетенцията да определи срока за повдигането на обвинение. Социалдемократите я разкритикуваха, че “създава объркване” с противоречивите си послания, настаявайки, че данъкоплатците очакват яснота по случая с изстребителите. През 2017 г. Австрия даде “Еърбъс” на съд за подкупване на високопоставени служители с цел закупуване на техните самолети Юрофайтър”. “Еърбъс” наскоро призна за неправомерно “политическо поощряване”.(Philipp Grüll | EURACTIV.de)

///

ХЕЛЗИНКИ

Nokia и Ericsson пътуват към Берлин. Изпълнителните директори на Nokia и Ericsson ще се срещнат с германския канцлер Ангела Меркел в четвъртък (13 февруари).

Пека Вантинен от EURACTIV с коментар какво значи това за акционерите на двата северни телекомуникационни гиганта.

///

ЮЖНА ЕВРОПА

МАДРИД

Санчес описва Гуайдо като “опозиционния лидер” на Венецуела.  В сряда (12 февруари) испанският социалистически премиер Педро Санчес нарече временния президент на Венецуела Хуан Гуайдо “опозиционен лидер” на латиноамериканската страна. Прочетете повече от EFE, партньор на EURACTIV.

///

РИМ

Салвини пред съда. Италианският сенат отмени имунитета на лидера на “Лега” Матео Салвини, разрешавайки разследване по обвиненията за отвличане на мигранти, недопуснати да слязат от “Грегорети” – кораб на италианската брегова охрана миналия юли. След гласуването Салвини заяви, че остава спокоен и горд от постъпката си. “В момента в който се върна в правителството, бих го направил отново”, добави той. (Gerardo Fortuna | EURACTIV.com)

///

ЛИСАБОН

Европейската комисия завежда дело срещу Португалия пред Съда на ЕС, тъй като употребяваните превозни средства в страната, внесени от други държави-членки на ЕС, все още са подложени на по-високи данъци спрямо тези за употребяваните автомобили, закупени на португалския пазар.

Вносът на употребявани  превозни средства в Португалия се увеличи с 2,9% и е представлявал 35% от общите продажби на автомобили за 2019 г., годината в която за първи път в страната са продадени повече бензинови, отколкото дизелови автомобили. Тази статистика предизвиква опасения за околната среда, твърди Португалската асоциация за търговия с автомобили (ACAP). (Андре Кампос и Ванда Проенца, Lusa.pt)

///

АТИНА

Десетгодишната доходност на гръцките облигации пада под 1%. Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис приветства рекордната доходност на 10-годишните референтни облигации, която паднаха под 1% на вътрешния пазар на електронни вторични облигации в сряда. Прочетете повече от Атинско-македонската информационна агенция.

///

ВИШЕГРАДСКА ГРУПА

ВАРШАВА | БУДАПЕЩА

Среща на кметове от източна Европа. Кметът на Варшава Рафал Тшавсковски участва в среща с кметовете на Будапеща, Братислава и Прага в Брюксел. След като преди няколко месеца подписаха “Пакта на свободните градове” в защита на европейските ценности срещу централните правителства в страните им, четиримата кметове се събраха в столицата на ЕС, за да лобират за европейско финансиране в борбата с изменението на климата, както и по други въпроси.

“Градовете могат да бъдат най-важните съюзници на ЕС в борбата с изменението на климата”, заяви кметът на Будапеща Гергели Карачони, като подчерта, че двете най-важни предизвикателства за блока са борбата срещу глобалното затопляне и кризата на централноевропейските демокрации. Кметовете искат да “изградят съпротива срещу популизма чрез въвеждане на положителен пример в публичната сфера”. (Łukasz Gadzała | EURACTIV.plVlagyiszlav Makszimov | EURACTIV.com)

///

БРАТИСЛАВА

Избирателна корупция. В понеделник (10 февруари) словашкото правителство одобри удвояването на детската надбавка и въвеждането на трета пенсия около три седмици преди изборите. Този ход бе разобличен от опозицията като. “избирателна корупция”. Парламентът ще трябва да гласува посочените мерки по ускорена законодателна процедура, което означава, че оценка на ефекта на предложенията няма да бъде извършена. (Зузана Габрижова | EURACTIV.sk)

///

ПРАГА

Спорове около избора на омбудсман. В сряда (12 февруари) чешкият парламент гласува в полза на кандидатурата на Станислав Кречек за нов национален омбудсман след номинацията му от чешкия президент Милош Земан.

Въпреки че понастоящем Кречек заема поста на заместник-омбудсман, той е известен с противоречивите си изказвания относно правата на малцинствата, особено на ЛГБТ и ромските общности. Преди гласуването в парламента неговият предшественик Анна Шабатова заяви, че “Кречек не е готов да отстоява правата на всички”.(Анета Зачова | EURACTIV.cz

///

БУДАПЕЩА

В битка за сърцата и умовете на младежите. Правителството планира да създаде програма за безплатни летни лагери за младежи на възраст между 16 и 18 години, за да “задълбочи техните здравни, християнски и национални ценности” в опит да достигне до “душата на младите хора”, съобщава Magyar Hang. Програмата, обхващаща 10 000 ученика, ще започне тази година и ще продължи до 2022 г., съвпадайки със следващите парламентарни избори в Унгария. Бюджетът за ученик е около 1300 евро. (Vlagyiszlav Makszimov | EURACTIV.com)

///

Близки отношения между Западна Европа и Русия. “Ревнуваме близките отношения, които западноевропейските държави са установили с Русия”, заяви унгарският външен министър Петер Сиярто пред австрийската новинарска агенция APA. Сиярто изтъкна, че Австрия има по-тесни икономически връзки с Русия, отколкото Унгария. – “Потайно, разбира се. Понякога биват отправяни критики, но при закрити врата се сключват мащабни сделки”, подчерта Сиярто. Прочетете повече от Желко Търканец от EURACTIV Хърватия.

///

НОВИНИ ОТ БАЛКАНИТЕ

ЗАГРЕБ

Под атака ли е свободата на словото? Хърватското правителство представи спорен проектозакон за нови законодателни мерки, които предвиждат тежки санкции за публикуване на т. нар. “необективни новини”. Прочетете повече от Теа Трубич Макан  от EURACTIV Хърватия.

///

Европейската комисия официално откри процедура за нарушение срещу Хърватия, тъй като до момента Загреб не е представил доклад за напредъка на националните цели за енергийна ефективност за 2019 г. според изискването на Директивата за енергийна ефективност. (Теа Трубич Макан | EURACTIV.hr)

///

СОФИЯ

Веселин Марешки – българският партньор на Марин Льо Пен иска референдум за еврото. В опит да възпрепятства усилията на правителството към общата европейска валута, лидерът на проруската, евроскептична партия “Воля” Веселин Марешки обяви началото на кампания за иницииране на референдум за приемането на еврото. Красен Николов от EURACTIV България разглежда предлагания референдум.

///

БУКУРЕЩ

ЕС настоява за спиране на незаконната сеч в Румъния. Европейската комисия поиска от Румъния да приложи законодателството в областта на горите, с цел да предотврати производството и пускането на европейския пазар на продукти, произведени от незаконно добита дървесина. Комисията твърди, че Румъния не е в състояние да проверява и санкционира операторите ефективно, като добавя, че властите управляват горите, включително и чрез издаване на разрешения за сеч, без предварителна оценка на въздействието ѝ върху защитените местообитания. (EURACTIV.ro)

///

Комисията призова Румъния да ускори прилагането на законодателството си в областта на околната среда. Европейската комисия призова Румъния (заедно с Гърция и Малта) да приеме програма за контрол на замърсяването на въздуха. В него се казва, че програмата е трябвало да бъде приета и предоставена на Комисията до 1 април 2019 г. Комисията призовава Румъния да следва законодателството си и за рециклиране на кораби, като отбеляза, че Букурещ не е успял да се справи със санкциите за нарушения на разпоредбите относно флуорсъдържащите парникови газове. (EURACTIV.ro)

///

Конституционният съд на Румъния постанови, че приемането на бюджета за 2020 г. не нарушава Конституцията. Правителството пое отговорност за внасянето на бюджета в парламента, процедура, която ускорява приемането на бюджета, избягвайки парламентарните дебати по законопроекта. Конституционният съд обаче заяви, че друг закон, който правителството се опита да приеме по същата процедура – насочен към промяна на различните нива на данъци – е незаконен, защото подобен въпрос вече е бил обсъждан от парламента. (EURACTIV.ro)

///

ЛЮБЛЯНА

Призив за възобновяване на диалога с Хърватия. След като хърватският президент Колинда Грабар-Китарович избра Словения за последното си официално посещение, словенският президент Борут Пахор призова за възобновяване на преговорите между Хърватия и Словения в опит да се намери решение на всички висящи въпроси, особено по отношение на границата между двете страни-членки на ЕС.

Пахор благодари на Грабар-Китарович, че е била “мост за поддържане на диалога” между двете страни, след като хърватският парламент се оттегли от арбитража за границата със Словения през юли 2015 г. (Желко Търканец | EURACTIV.hr)

///

След хоспитализацията на 700 пациенти, девет от тях са починали от грип, а петима от респираторен синцитиален вирус. “Повече от 700 души са хоспитализирани, в интензивните отделения са 450 пациенти с грип и 300 пациенти, заразени с респираторен синцитиален вирус (RSV)”, заяви Татяна Мървич от Университетския клиничен център в Любляна. (Желко Търканец | EURACTIV.hr)

///

БЕЛГРАД

Без членство в Интерпол. Косово “ще трябва да уведоми компетентните органи, че тази година няма да кандидатства в Интерпол по предложение на чуждестранните си партньори”, заяви външният министър Глаук Конюфка, предадоха косовските медии. Въпреки че се оттегли от дебата за членството в Интерпол през 2019 г. в Чили, Косово не успя да си осигури подкрепа от две трети от членовете на организацията в Дубай през 2018 г. (EURACTIV.rs)

///

САРАЕВО

Сърбите искат да изгонят чуждестранните съдии. Представителите на сръбската общност в Босна и Херцеговина (БиХ) – Република Сръбска, ще преустановят работата си в държавните институции на страната, докато чуждестранните съдии не бъдат изгонени от Конституционния съд на БиХ. Решението е взето след решение на Конституционния съд, постановяващо, че земята в Република Сръбска принадлежи на Босна и Херцеговина, а не на тази република. Прочетете повече от Желко Търканец от EURACTIV Хърватия.

***