Солидарността за приемане на мигранти вече е задължителна

Илва Йохансон и Маргаритис Схинас представиха на 23 септември новия пакт за миграцията. [EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ]

Европейската комисия предложи на държавите-членки в сряда да споделят отговорността за търсещите убежище мигранти в рамките на механизма за “задължителна солидарност“. С новия миграционен пакт институцията се надява да предотврати повторение на кризата от 2015 г.

Според новите правила страните ще имат избор дали да приемат мигранти, или да помогнат за връщането им у дома.

Ключовият момент на новия пакт на ЕС за миграцията и убежището е, че държавите-членки трябва да приемат лицата, търсещи убежище или да поемат отговорността да ги изпратят обратно, ако им е отказано убежище. Дава им се възможност и да предложат финансова помощ на страните на първа линия.

Новото предложение цели  “да постигне нов баланс между отговорност и солидарност“ и да подкрепи държавите от фронтовата линия – особено Гърция, Италия или Малта, които са подложени на постоянен наплив от мигранти.

Другата цел на Еврокомисията е да умиротвори източноевропейските страни, които упорито отказват да приемат мигранти. В последните седмици Вишеградската четворка категорично се обяви срещу предложението за задължителното преместване.

Комисарят по вътрешните работи, Илва Йохансон е наясно, че постигането на съгласие по пакта няма да бъде лесно.

“Предполагам, че нито една държава няма да каже, че това е перфектното предложение. Но се надявам, че ще оценят предложението заради балансирания му подход и ще започнем заедно да работим по него. Става въпрос за осъзнаване, че имаме общ проблем и трябва да го решаваме заедно.“, каза  еврокомисарката.

В документа от 400 страници, в които са комбинирани пет европейски закона, се поставя специален акцент върху връщането на онези, на които е отказано убежище.

Предложението е насочено към разкриване на повече легални маршрути за бежанци и мигранти. Също така трябва да улесни сътрудничеството с трети страни, приемащи хора, преди  да стигнат до Европа. От друга страна ще се засили и контролът върху държавите на първа линия, за да се гарантира, че те не нарушават закона. Това се наложи след множество доклади нарушения  в Унгария, Хърватия, Гърция или Малта.

Новите правила  включват задължителен предварителен медицински преглед и проверка на самоличността. Следващата стъпка е бързо да се определи статутът на мигранта – или ще получи убежище или ще бъде върнат обратно.

“За всички е очевидно, че ad hoc солидарността или доброволната солидарност не са достатъчни. Това се доказва от години насам. Налага се да е задължително “, каза комисар Йохансон.

“Управлението на миграцията не е да се намери идеално решение, а решение, приемливо за всички“, добави тя.

Без задължително преместване

Както EURACTIV съобщи по-рано, няма да има задължително преместване на мигранти. Мярката беше изпробвана неуспешно през 2015 г. Вместо нея  държавите-членки ще имат “гъвкави опции“  как да споделят отговорността.

В същото време, ако дадена страна се сблъска с голям натиск от новопристигнали, тя би могла да активира механизма  “готовност за криза“, съгласно който страните-членки ще бъдат задължени да приемат хора или да помогнат за връщането на мигрантите обратно.

На въпрос на EURACTIV дали ще има конкретни условия  за това кога държава-членка може да задейства механизма за криза, Йохансон отговори, че всяка държава може да задейства механизма, а Комисията след това ще оцени искането.

Заместник-председателят на Еврокомисията Маргаритис Схинас е убеден, че Брюксел може да работи с Турция.

Миграционната криза през 2015 г. бе разрешена едва след като Анкара подписа споразумение с ЕС през 2016 г., за да спре потока в замяна на стимули, включително финансова помощ.

Новите правила ще разрешат и по-строг контрол върху външните граници на блока със задължително предварително проследяване на лицата, търсещи убежище.

“В момента единственото задължение е приемащата страна да вземе пръстовите отпечатъци на пристигащите. Съгласно новия пакт всички пристигащи ще бъдат обект на задълбочена проверка на здравето и самоличността “, каза Схинас.

Комисията заяви, че пактът трябва да заработи от 2023 г., но първо трябва да бъде обсъден и съгласуван от националните правителства.

Канцлерът на Австрия Себастиан Курц предупреди във вторник ЕС да не принуждава държавите да приемат лица, търсещи убежище, тъй като “много държави са против това“.

Европейската комисия представи предложението си след унищожителния пожар по-рано този месец в претъпкания лагер за мигранти  “Мория” на гръцкия остров Лесбос. След пожара 12 хиляди души останаха без покрив.

„Мория ни напомня, че не можем дълго да живеем в къща, построена наполовина“, обясни Схинас.