Сотир Цацаров се оттегля от КПКОНПИ на 1 март

Сотир Цацаров [в. "Сега"]

Председателят на антикорупционната комисия КПКОНПИ Сотир Цацаров се оттегля от поста, считано от 1 март. Това потвърдиха пред EURACTIV от кабинета му.

Цацаров сам обяви, че ще подаде оставка в писмен отговор до „24 часа“ на въпроси за за законовите промени, свързани с КПКОНПИ.

„Ще коментирам декларираните намерения за законодателни промени следващата седмица, след като изпълня своето решение да подам оставка като председател на КПКОНПИ. Ще поискам да бъда освободен от тази длъжност, считано от 1 март, докогато ще внеса в Народното събрание годишния отчет за работата на Комисията. Фактите и цифрите в този отчет ще говорят повече от празните политическите декларации и обвинения. Разбира се, ще обявя ясно и мотивите за оставката си“, обяви Цацаров.

Новата управляваща коалиция не веднъж заяви, че отстраняването на Сотир Цацаров от ръководството на КПКОНПИ и реформирането на комисията ще бъде основен приоритет. Очаква се в близките дни да бъдат представени и законодателните промени за разделянето на комисията и преосмисляне на правомощията й. Още при преговорите преди подписването на коалиционното споразумение стана ясно, че в парламента ще има комисия за противодействие на корупцията и една от нейните задачи ще е да констатира системното неизпълнение на задълженията от страна на ръководството на КПКОНПИ, което е и законово основание за смяната му.