София: В Северна Македония има списъци за саморазправа с българи

Външният министър Екатерина Захариева. [VASSIL DONEV/EPA-EFE]

МВнР следи внимателно продължаващите публикации в социалните медии със списъци на български граждани в Република Северна Македония, призоваващи към саморазправа с тях. Очакваме властите в Скопие да предприемат мерки за прекратяване на езика на омразата и за защита на своите граждани с българско самосъзнание.

Това обяви Министерството на външните работи на официалната си Фейсбук страница в сряда, 30 декември.

Езикът на омразата, използван в Северна Македония срещу България, е един от  основните аргументи на София за ветото върху старта на преговорите на Скопие за членство в Европейския съюз.

В същото време македонският премиер Зоран Заев обяснява, че поведението на София е свързано с предстоящите в България избори. Според него риториката в България и ветото върху старта на преговорите на Скопие с ЕС се дължат точно на предизборната ситуация в страната. Заради идващите избори София правела “нерационални ходове”.

“Аз като ръководител на правителството поемам ангажимента в името на целия македонски народ прилагането на Договора да бъде за пример. На първо място, защото така ще служа най-добре на своя народ, но, разбира се, и на приятелска България. Лично аз потвърждавам нашата позиция за пълно противопоставяне на говора на омразата, който трябва да бъде прекратен незабавно”, е казвал също така Заев.