София е разочарована от резолюцията на Скопие за езика и идентичността

МВнР

Министерството на външните работи изразява разочарование от приетата на 29 юли 2021 г. Резолюция на Събранието на Република Северна Македония и отбелязва със съжаление, че този акт идва в момент, в който двустранният диалог между София и Скопие, в резултат на продължителни усилия, започна да преминава в по-положителна и обещаваща фаза.

Това гласи позицията на властите в София по повод приетата от македонския парламент резолюция, според която темата за македонския език и идентичността не могат да бъдат предмет на преговори с България, за да отпадне нейното вето за европейския път на страната.

България очаква обнародването на Резолюцията, за да може внимателно да анализира съдържанието й от гледна точка на неговата съвместимост с подписания и ратифициран от Събранието на Република Северна Македония Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 г., както и на потенциалното отражение на този документ върху досегашния диалог, обясни външното министерство в петък, 30 юли.

И допълни, че за България би било напълно неприемливо чрез подобни актове да се мотивира или оправдава неизпълнение на Договора за добросъседство и сътрудничество от 2017 г., което влиза в противоречие с водещи принципи на международното право.

„Единственият правилен път за намиране на устойчиви и взаимно приемливи решения на актуалните предизвикателства в отношенията ни е стриктното придържане към постигнатите договорености и поети ангажименти, ефективното им и добросъвестно изпълнение, както и поддържането на искрен и пълноценен диалог“, завършва българската позиция.

Преди два дни македонските депутати приеха единодушно резолюция, че темата за македонския език и идентичността не могат да бъдат предмет на преговори с България, за да отпадне нейното вето за европейския път на страната.

Внесената от опозицията резолюция получи подкрепа от всички големи партии – но основно в македонския блок – още преди седмици. Етническият “албански” блок тогава бе резервиран, но днес най-големите партии в него (включително коалиционният партньор) гласуваха “за”.

Управляващите социалдемократи на премиера Зоран Заев подкрепиха тази стъпка на ВМРО-ДПМНЕ, иначе критична към начина, по който правителството подхожда към диалога със София. Единствената поправка на партията на Заев бе предложението да се добави конституционното име на страната – Република Северна Македония – в текста.

ВМРО-ДПМНЕ приветства решението и го обяви за знак за “цялостен консенсус” за насоката за ускоряване на европейската перспектива, без това да засяга “укрепването на държавния и национален суверенитет”.