София и Скопие ще изясняват заедно причините за трагедията

Снимка: Президентство

България и Северна Македония ще работят заедно за изясняване на причините за катастрофата на магистрала „Струма“. Това стана ясно след среща на президента Румен Радев с премиера на Северна Македония Зоран Заев, който пристигна у нас във вторник, веднага щом бе съобщено за трагедията.

„България и Република Северна Македония са заедно в скръбта си за загиналите при тежкия пътнотранспортен инцидент на автомагистрала „Струма“, при която десетки граждани на югозападната ни съседка загубиха живота си, а други бяха ранени“, е общата позиция на Радев и Заев.

Президентът изрази съболезнования на Зоран Заев за десетките жертви при автомобилната катастрофа, а министър-председателят на Република Северна Македония изказа съболезнования на българския държавен глава за пожара в дома за възрастни хора в село Рояк в понеделник, при който загинаха 9 души.

По време на срещата стана ясно, че страната ни е предприела спешни действия за изясняване на причините за катастрофата, за идентификация на загиналите, за оказване на помощ и лечение на пострадалите. Българската страна е в готовност да предостави цялата информация по случая на македонските си колеги.

Беше съобщено също, че засега прокуратурата на Република Северна Македония няма да води паралелно разследване за катастрофата. Междувременно главният прокурор Иван Гешев изрази най-искрените си съболезнования в писмо до колегата си в Скопие Любомир Йовески и обеща, че „българската прокуратура ще положи всички усилия за изясняване на случая и установяване на причините, довели до тежкото пътнотранспортно произшествие на магистрала „Струма“.

По-рано директорът на националното следствие Борислав Сарафов съобщи, че произшествието е в мащаб, какъвто досега не сме виждали.  „Имаме информация, че в този автобус са пътували 52-ма пътници, 12 са били деца. 7 души са в „Пирогов“. Телата са изгорели до неузнаваемост. Ще се вземе ДНК материал от всяко тяло, за да можем да идентифицираме жертвите“, обясни Сарафов.

Разследването на катастрофата, което е възложено на Националната следствена служба, ще е под специалния надзор от Апелативната прокуратура-София и Върховната касационна прокуратура, съобщиха от държавното обвинение.

Сарафов и главният прокурор на Република Северна Македония Любомир Йовески проведоха работно съвещание на мястото на тежкия инцидент. На заседанието бе съобщено, че процесуално-следствените действия продължават, като към момента са разпитани двама от седемте настанени за лечение в  „Пирогов“ пострадали, които са в състояние да дават показания. Паралелно с това текат и разпити на очевидци на тежкия инцидент. Предстои да бъдат извършени комплексни съдебно-медицинска и автотехническа експертизи.

Йовески изрази увереността си, че ще се проведе задълбочено и професионално разследване, за да се стигне до обективната истина. Той и ръководителят на Прокуратурата за борба с организираната престъпност в Северна Македония Вилма Русковска увериха българските си колеги, че ще получат цялата документация, необходима за разследването в България.

В същото време служебният вицепремиер и социален министър Гълъб Донев съобщи, че в сряда, 24 ноември, ще бъде обявен национален траур заради двата инцидента в село Рояк и с автобуса от Северна Македония. Той допълни, че траурът ще е съвместен между Република България и Република Северна Македония.

Донев припомни, че наскоро загинаха хора и в болницата в Сливен.