София към Скопие: Спрете да ползвате „българската карта“ в политиката

Кулминация на антибългарската реторика бе плакат с лика на Данела Арсовска и надпис: "Ще изляза, ще гласувам! На Скопие не му трябва български кмет!" ["Дневник"]

Българското външно министерство излезе с остра позиция заради антибългарското говорене по време на местните избори в Северна Македония, което беляза вота за кмет на столицата Скопие.

МВнР обяснява, че не е реагирало веднага, а е изчакало края на изборите, за да не бъде въвлечена България в предизборната полемика в Северна Македония.

Кметското място в Скопие спечели кандидатът на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Данела Арсовска. Срещу нея в последната седмица имаше и нападки заради предполагаемото ѝ българско гражданство.

Депутатът от СДСМ Славянка Петрова дори публикува копие на лична карта, която се твърди, че е на Арсовска, която отрече.

Кампанията срещу „унгарския консул с българско гражданство“ (Арсовска действително е заемала посочения пост) не приключи тук. СДСМ първо използва плакати, на които върху надписа „кмет на Скопие“ до изображението на Арсовска пише „кмет на Петрич“, с българското знаме.

„Не е важно дали е българска, по-важното е, че крие и лъже,“ гласи друг плакат на страницата на СДСМ, разказва „Дневник“.

Изданието пише още, че кулминация на този процес, два дни преди деня за размисъл, бе разпространяван от Петровска плакат с лика на Арсовска и надпис: „Ще изляза, ще гласувам! На Скопие не му трябва български кмет!“ (последната дума вероятно е използвана с негативен оттенък, доколкото в македонския обичайната за този пост е „градоначалник“). СДСМ също публикуваха плаката, но впоследствие той бе изтрит.

Външно министерство сега нарича това „агресивна политическа кампания, свързана с целенасочена злоупотреба с темата за притежание на българско гражданство в изборния процес“.

София заявява още, че не приема продължаващите дискриминация и говор на омраза към гражданите на Република Северна Македония, които по някакъв начин са свързани с България и българския народ.

„Събитията от изминалата седмица и агресивната реторика, използвана в предизборната кампания за кмет на град Скопие, са пореден показателен пример за налаганата в страната атмосфера на нетолерантност и недоброжелателност към нейни граждани с българско самосъзнание и към Република България“, се казва още позицията.

Според МвнР категорично неприемливо е използването на говор на омраза като инструмент на вътрешнополитическо противопоставяне. „Подобно поведение и методи стимулират прояви на дискриминация и нетолерантност. Те представляват директно отрицание на основните европейски ценности и противоречат на всички демократични норми. Допринасят за създаването на неблагоприятна среда за гражданите на Република Северна Македония с българско самосъзнание и към всеки, който иска да развива приятелски отношения с България“, гласи позицията.

И допълва, че неуспехът на тази антибългарска кампания на отминалите избори показва, че тя не среща подкрепата на гражданите на Северна Македония. „Очакваме това да бъде допълнителен стимул за представителите на всички политически партии в бъдеще да се въздържат от използването на т.нар. българска карта в контекста на политическото и обществено противопоставяне“, казва МВнР.

Министерството напомня, че според договора за добросъседство между двете страни те трябва да предприемат „ефикасни мерки за предотвратяване на недобронамерена пропаганда от страна на институции и агенции и ще обезкуражават дейности на частни субекти, насочени към подстрекателство към насилие, омраза или други подобни действия, които биха навредили на техните отношения“.

София посочва, че „стриктното, добросъвестно и цялостно прилагане на международно поетите правно-обвързващи ангажименти е от ключово значение и остава предпоставка за напредък в присъединяването към ЕС“.

Позицията завършва с това, че „България ще следи с особено внимание всички процеси, свързани със създаването на необходимите условия за свободна самоидентификация и спазване на правата на гражданите с българско самосъзнание в Северна Македония и ще продължи да полага всички необходими усилия за тяхна защита, в съответствие с международното право“.