София преброи 10 000 антибългарски публикации в РС Македония

Във видеоконферентната среща днес освен съвместните домакини на процеса и Германия, участваха министрите на външните работи от страните от Западните Балкани, както и външните министри на Австрия, Полша, Гърция, Хърватия, високопоставени представители на Франция, Италия, Великобритания, еврокомисарите Оливер Вархеи и Мария Габриел, както и генералните секретари на базирания в Сараево Съвет за регионално сътрудничество Майлинда Брегу и на Регионалния офис за младежко сътрудничество в Тирана (RYCO) Джуро Блануша.

Само в последните няколко месеца имаше над 10 000, негативни публикации с език на омразата към България в Република Северна Македония. След това спряхме да ги броим. Това не бива да продължава.

Това обяви външният министър Екатерина Захариева по време на онлайн пресконференцията със северномакедонския си колега Буяр Османи и министъра на външните работи на Германия Хайко Маас. Тримата участваха във видеоконферентната среща на външните министри от страните от Берлинския процес по Западните Балкани.

Външният министър подчерта, че подписаният между София и Скопие през 2017 г. Договор за добросъседство, приятелство и сътрудничество, има всички гаранции за решаване на отворените въпроси, ако се изпълнява добросъвестно и не се търсят начини за заобикалянето му. “За съжаление не наблюдаваме това от известно време”, каза Захариева.

Захариева подчерта, че не е добре за ЕС да бъдат привнесени в него проблеми отвън.

По думите й България е една от държавите, които още поддържат страните от Западните Балкани. Но те също трябва да понесат своята отговорност и да извършат реформи, ако желаят да се присъединят към ЕС.

Тя още веднъж призова РС Македония да използва шансът, който има, че в момента начело на ЕС е Германия, която подкрепя разширяването.

“Нашите условия към Македония не са променени от много години. Учудвам се, че в СР Македония не разбраха. Ние ще понесем отговорност, но и в Скопие трябва да понесат своята отговорност, ако не се намери решение. Скопие не трябва да пропуска шанса, че сега Берлин е начело на ЕС. От месец се опитваме да преговаряме, Скопие трябва по-интензивно да използва времето за преговори. Изпълнение на двустранните договори, добросъседството е хоризонтален критерий”, подчерта Захариева.

Преговорите на РС Македония за Европейския съюз изцяло зависят от разбирателството между Скопие и София, посочи германският външен министър Хайко Маас. По думите му Берлин е твърдо решен до края на годината да направи следващата стъпка от разширяването на Европейския съюз. “Интересите на България по отношение на Република Северна Македония трябва да бъдат защитени, за да продължи процесът по евроинтеграция и Европейския съвет не може да решава двустранни въпроси”, допълни  обаче Маас.

“Да оставим на историците изясняването на историческия процес, но и да зачитаме правото на самоопределение. Само така ще направим необходимите стъпки към разрешаване на проблемите”, каза македонският външен министър Буяр Османи. Според него България трябва да остане посветена на дневния ред за евроинтеграцията на Западните Балкани. “Вярвам, че имаме съвместно бъдеще и че ще намерим начин за разрешаване на разногласията”, добави Османи.

В петък България информира Брюксел, че ще блокира стартирането на преговорите за членство в Европейския съюз на Скопие. София уведоми Европейската комисия, че не е в състояние да приеме предложената към момента преговорна рамка за РСМ и проекта на декларация към нея, тъй като тя не дава необходимите гаранции за изпълнение на поставените от София условия.