Социалдемократът Шолц спечели втория предизборен дебат в Германия

Докато Армин Лашет и Аналена Бербок се опитваха да се справят с най-големия си съперник Олаф Шолц, теми като ролята на Германия едва бяха засегнати. [EPA-EFE/Michael Kappeler / POOL]

Армин Лашет, консервативният кандидат за канцлерския пост от управляващата Германия коалиция ХДС/ХСС, се опита да компенсира загубените позиции в социологическите проучвания, като нападна претендента си социалдемократа Олаф Шолц по време на втория тв предизборен дебат.

Тъй като изборите в Германия са насрочени за 26 септември, вторият телевизионен дебат в неделя (12 септември) изглеждаше като последна възможност за Лашет да компенсира загубените си позиции. Дебатът беше проведен от телевизионните канали ARD и ZDF.

Лашет атакува Шолц на два фронта: предполагаемото му участие в мащабни финансови скандали, докато бе финансов министър и отказът му категорично да изключи коалиция с крайнолявата партия Ди Линке, ако спечели изборите. “Гражданите не искат лявата партия в правителството”, каза Лашет и напомни, че Шолц отказва да изключи коалиция с крайнолявата партия.

След това Лашет посочи предполагаемите нарушения на Шолц, след като полицията нахлу в ръководеното от него финансово министерство на 9 септември поради подозрения, че служители от подразделението за финансово разузнаване (FIU) на министерството са възпрепятствали усилията на прокуратурата при скандалите с Wirecard и Cum-Ex. Министерството на Шолц беше поне частично замесено във финансовия скандал с Wirecard, каза Лашет. А в скандала с измамите Cum-Ex финансовото министерство на Хамбург не успя да поиска обратно около 50 милиона евро от банка, в което се твърди, че е участвал Шолц.

Шолц отвърна, че разследванията са “проведени в помощ на това откритие и че нямат нищо общо с министерствата, където са се провели”. Министерствата “направиха всичко необходимо по този въпрос”, обяви той.

В един момент Шолц наистина загуби част от хладнокръвието си, наричайки “фалшивите обвинения” от Лашет непочтени.

Но е малко вероятно атаките на Лашет да имат голям успех сред зрителите. Незабавна анкета за ARD, направена скоро след 90-минутния дебат, показа, че 41% от запитаните смятат, че Шолц е най-убедителният оратор, в сравнение с 27% за Лашет и 25% за Бербок.

Вътрешната политика 

Кандидатът на Зелените Аналена Бербок от своя страна се колебаеше да следва атаките на Лашет и вместо това посочи укриването на данъци и прането на пари в Германия, за което косвено обвинява финансовото министерство на Шолц.

По същество обаче вътрешната политика отново надделя. Докато Лашет и Шолц направиха всичко възможно за постигане на стабилност, “Зеленците” Бербок призоваха за отклонение от 16-годишните практики в бизнеса.

Кандидатът на Зелените даде ясно да се разбере, че климатичните цели на Германия ще бъдат пропуснати с настоящите темпове, а Лашет и Шолц се обвиняват взаимно, че блокират важни решения за енергетиката и опазването на климата.

Бербок, която се стреми да се позиционира като кандидат за реална промяна, беше единствената, която подкрепи забраната за превозни средства с двигатели с вътрешно горене до 2030 г., за да ускори преминаването към електрическа мобилност.

По отношение на цифровите технологии Лашет се ангажира да създаде ресорно министерство, докато Бербок отхвърли идеята в полза на поставянето на темата директно под отговорността на кабинета на бъдещия канцлер.

Бербок се оказа най-популярна във възрастовата група 18-34 години, като повече от 50% от младите я обявиха за победител в дебата. Възрастовата група 18-34 години съставлява по-малко от 20% от избирателите.

Шолц, който води в допитванията, направи всичко възможно да покаже умерения стил на Меркел. “Умереният начин е правилният път”, каза той, когато беше попитан за въздействието на цената на въглерода в Германия, която влезе в сила през януари 2021 г. и ще се увеличава стъпка по стъпка.

Европа и външната политика

Една тема почти напълно липсваше от дебата: Европа и външната политика. За страна, която все още се бори с провала на изтеглянето от Афганистан, темата странно отсъстваше от дневния ред, отбелязаха наблюдатели.

В интервю за Welt am Sonntag преди дебата, Шолц призова за ускорено вземане на решения от ЕС по финансови и външнополитически въпроси, като решенията трябва да се вземат с квалифицирано мнозинство “вместо да се блокират взаимно с единодушно съгласие”. Лашет в интервю за Deutschlandfunk лобира за повече германски вътрешни ангажименти по миграцията, молейки федералните провинции да приемат афганистански бежанци. Той също така призова за по-силна европейска координация на усилията за сигурност и отбрана, както и за “повече Европа”, когато става въпрос за сътрудничество между разузнавателните служби, със създаването на обща база данни за заподозрени в тероризъм.