Спецпрокуратурата се активира срещу Татяна Дончева

Татяна Дончева [Юлия Лазарова/"Дневник"]

Специализираната прокуратурата обяви, че е образувала проверка за корупция срещу зам.-председателя на парламента от ИБГНИ Татяна Дончева. Държавното обвинение не посочи името на Дончева, но от съобщението се разбира, че проверката е заради скандала от последните дни, който избухна, след като зам.-шефът на “Има такъв народ” Тошко Йорданов я обвини, че е предлагала подкуп на депутат от партията, за да получи подкрепа за евентуално правителство.

“Специализирана прокуратура се самосезира по повод публично изнесени данни в медиите, съдържащи твърдения за корупционно поведение на народен представител от 46-ото Народно събрание”, обяви прокуратурата във вторник, 7 септември.

Проверката няма да бъде възлагана на друг, а ще се извърши лично от прокурор. “След извършване на пълния обем от действия за изясняване на казуса от фактическа и правна страна, наблюдаващият прокурор ще извърши преценка за наличие на достатъчно данни и законен повод за образуване на наказателно производство по чл. 304б (търговия с влияние) или други членове от НК”, гласи още съобщението.

В неделя се разбра, че депутатът, за когото говори Йорданов, е Радостин Василев. Той е адвокат и в миналия парламент бе председател на правната комисия. Бе проктоминистър на спорта в оттегления кабинет на ИТН. В неделя Василев участва в предаването на Йорданов “Студио Хъ” по ТВ 7/8, за да разкаже за случая.

Василев разказа, че Дончева дошла в кантората му на 12 август, след като е станало ясно, че ИТН няма да реализира мандат за правителство. По думите му има записи от охранителни камери как  Дончева идва и си тръгва от кантората му.

Според депутата Дончева му е казала, че в ИТН има “петдесетина нормални хора, които могат да изземат функциите на сценаристите, да ги натикат в ъгъла, защото, видите ли, сценаристите са лоши, те пречат на нормалната политика в държавата и на формирането на кабинет”. И развила пред него план, според който въпросните “нормални хора” трябвало да отстранят сценаристите от ръководството на партията, за да може да се работи с нея. Другият вариант бил да бъдат отцепени 20-30 депутати от ИТН.

Колкото до подкупа, по думите на Василев, докато говорели Дончева “рисуваше на едно листче”. Първоначално той каза, че се виждала сума, а после се поправи, че била цифра – “500К” или 500 хиляди. “Аз го виждах перфектно. Не съм реагирал на това нещо”, каза той. Той не я попитал какво означава числото, нито има листчето сега.

“Аз като адвокат не мога да кажа, че тя ми е предлагала подкуп. Аз ти разказвам историята едно към едно. Хората да си правят сами изводите за тази история и за г-жа Дончева”, обобщи Василев.

Дончева заяви в неделя пред “Клуб Z”, че “не й остава друг избор освен да потърси правата си по съдебен път. Разкази с неочакван край от типа “аз не мога да потвърдя, че тя ми предложи пари, но така ми се стори” няма да свършат работа на Тошко Йорданов и Радостин Василев” в съда”.

“Аз съм се срещала с него, да, както и сигурно с още десет души от тяхната парламентарна група. Позицията ми при всички срещи е била тази позиция, която е публично изразена и в интервютата ми – от “Панорамата” при Бойко Василев до наши дни.  Тогава им обясних, че ние не можем да подкрепим този списък от имена, защото ключовите министри могат да провалят едно правителство и е важно кои са те”, допълни Дончева.