Срещата в Рамщайн роди глобална „група за контакти“ в подкрепа на Украйна

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Дж. Остин (вдясно) говори в присъствието на министъра на отбраната на Украйна Алексей Резников и председателя на комитета на Обединените началник-щабове на САЩ генерал Марк Мили (вляво) по време на среща на министрите на отбраната във въздушната база на САЩ в Рамщайн, Германия, 26 април 2022 г. [EPA-EFE/RONALD WITTEK]

Вашингтон обяви във вторник (26 април), че ще провежда приблизително ежемесечни разговори в Германия със съюзници от и извън НАТО, за да координира укрепването на отбранителните способности на Украйна, докато се бори с руската инвазия.

Разговорите, организирани в германската авиобаза „Рамщайн“, имаха за цел да оценят настоящата руска офанзива в Източна Украйна и как да се осигури непрекъснат поток от помощ за сигурността на Украйна, включително дългосрочната и как ще бъде гарантирана тя след войната.

Организаторите казаха, че над 40 държави са присъствали на срещата, най-вече страни от Европа, но и извън нея, включително Израел, Австралия, Кения и Тунис, а представителите от Южна Корея и Япония са участвали виртуално. Сред участниците бяха всички членове на ЕС и НАТО.

Срещата бележи повратна точка в консултациите между западните съюзници, които се превърнаха в непряка военна коалиция.

Съобщава се също, че Украйна е дала информация за своите отбранителни нужди, призовавайки да й бъде доставено всичко – от артилерия, дронове и танкове до противокорабни ракети и бойни самолети.

„Нуждаем се от оръжия. Съвременни оръжия. Голям брой модерно тежко въоръжение“, написа в Туитър украинският министър на отбраната Олексий Резников след разговорите.

След срещата, военният министър на САЩ Лойд Остин каза пред репортери, че форумът ще продължи като ежемесечна „група за контакт“, която ще обсъжда нуждите на отбраната на Украйна, което беше оценено като знак, че се очаква Киев да се изправи пред продължителен военен конфликт с Русия.