Срещата на върха на ЕС бе белязана от Зеленски, който засрами Орбан

Лидерите на ЕС също обещаха повече практическа подкрепа за Украйна и отново осъдиха Русия и поискаха прекратяване на войната. [Европейски съюз]

Лидерите на страните от Европейския съюз се срещнаха в Брюксел в четвъртък (24 март), без да вземат важни решения, а срещата на върха беше белязана от присъствието на президента на САЩ Джо Байдън и от остро видеопослание на украинския президент Володимир Зеленски.

Лидерите повториха обещанията си за подкрепа към Украйна, но не се споразумяха за нови сурови санкции срещу Русия или за бързо получаване на статут на кандидат за членство.

В съвместното си изявление в края на дългия ден на срещата на върха лидерите на ЕС заявиха, че „Европейският съюз стои до Украйна и нейния народ и Европейският съвет потвърждава Версайската декларация, признавайки европейските стремежи и европейския избор на Украйна, както е посочено в Споразумението за асоцииране”.

На 11 март във Версай лидерите възложиха на Комисията да подготви становище относно кандидатурата на Украйна за членство в ЕС, след като „признаха европейските стремежи и европейския избор на страната“.

Новата формулировка просто казва, че лидерите са повторили своята „покана до Комисията да представи своето становище в съответствие със съответните разпоредби на Договорите“.

Да се ​​издаде становище за готовността на страната да започне преговори обаче е дълъг процес, който може да отнеме от седмици до месеци преди още по-дълъг несигурен процес за присъединяване към блока.

Източноевропейските държави-членки, по-специално Полша, Словакия, балтийските страни и Словения, засилиха натиска върху по-колебливите европейски лидери за нови санкции, както и ускориха кандидатурата на Киев за членство в ЕС.

Лидерите също така обещаха повече практическа подкрепа за Украйна и отново осъдиха Русия и поискаха прекратяване на войната.

„Европейският съюз ще продължи да предоставя координирана политическа, финансова, материална и хуманитарна подкрепа“, казаха те, като се ангажираха да създадат „Доверителен фонд за солидарност на Украйна“ и да работят с международни партньори за събиране на средства „за възстановяването на демократична Украйна “ след края на войната.

Малко вероятно е обаче Украйна да бъде доволна от резултата от срещата на върха.

Реч на Зеленски

В емоционална молба към лидерите на ЕС, украинският президент Зеленски, който по-рано през деня се обърна и към лидерите на НАТО, благодари за обединената подкрепа на ЕС за Украйна, но също така каза, че ЕС закъснява да наложи следващия кръг от санкции.

Основната част беше представяне, че страната му е доказала, че е достойна за членство в ЕС, като описа борбата на Украйна срещу Русия като сблъсък на ценности. Той подчерта, че Киев осигурява достойно отношение към руските военнопленници и прозрачност.

„Това са различни светове, ние и те“, каза Зеленски, говорейки за Русия.

„Това са различни ценности. Това е различно отношение към живота. Руските военни не знаят какво е достойнство. Те не знаят какво е съвест. Те не разбират защо толкова много ценим свободата си. Това определя как ще живее страната. И кой да бъде в Европа“, добави той.

„Сега вие и аз най-накрая подготвяме членството на Украйна в Европейския съюз“, каза Зеленски.

„Тук ви казвам – не закъснявайте. Моля ви. Защото през този месец имахте възможност да сравните тези светове и виждате всичко. Кой колко струва. И че Украйна трябва да бъде в ЕС в близко бъдеще“, посочи украинският президент.

Той се обърна и към лидерите на ЕС отделно.

„Литва, за нас. Латвия е за нас. Естония е за нас. Полша е за нас“, каза той.

„Франция, Еманюел Макрон, наистина вярвам, че ще бъдете за нас. Словения е за нас. Словакия, за нас. Чехия е за нас. Румъния знае какво е достойнство, така че ще бъде за нас в решаващия момент. България е за нас. Гърция вярвам, че е за нас.  С Германия може би по-късно. Португалия и Хърватия са за нас. Швеция – синьо и жълто трябва винаги да са заедно. Финландия, знам, че е с нас. Нидерландия е рационална, така че нека намерим общ език“, продължи Зеленски.

„Малта, вярвам, че ще успеем. Дания, вярвам, че ще успеем. С Люксембург се разбираме. Кипър, наистина вярвам е с нас. Италия, благодаря за подкрепата! С Испания намираме общ език. С Белгия ще намерим аргументи. Австрия, заедно с украинците, това са възможности за вас. Сигурен съм в това, както и за Ирландия.

Най-ярките думи, които Зеленски произнесе бяха за унгарския премиер Виктор Орбан.

„Слушай, Виктор, знаеш ли какво става в Мариупол?“, попита  Зеленски и добави: „Вие сами трябва да решите за кого сте“.

Украинският президент разказа за посещенията си като млад в Будапеща, на мемориала на Холокоста на брега на река Дунав.

„Видях този паметник на брега на Дунава. Той е свидетелство за масовите убийства. Бях там със семейството си. Слушай, Виктор, знаеш ли какво става в Мариупол? Моля, ако можеш, отиди на брега на Дунава“, каза Зеленски.

Унгария и България са единствените две членки на ЕС, които не са изпратили оръжие в Украйна.

Докато България не желае да изпраща военна помощ поради исторически причини, Орбан се смята за най-близкия съюзник на руския президент Владимир Путин сред лидерите на ЕС.

Умората от санкции

Ограничените практически резултати от последователните срещи на ЕС, НАТО и Г-7 също подчертават ограничените възможности, които имат столиците да се изправят срещу Москва.

След четири кръга от мащабни санкции на ЕС в рамките на три седмици, срещата на върха на ЕС не обеща разговори за нови енергийни санкции в скоро време.

На Русия се падат около 45% от вноса на газ в ЕС, 25% от вноса на петрол и 45% от въглищата, но някои страни са много по-зависими.

Германия, която получава 55% от своя внос на газ от Русия, предупреди, че незабавната забрана ще доведе до рецесия и дори още повече, скокове на цените на енергията.

Белгийският премиер Александър Де Кро оспори „пълното ембарго“ върху петрола и газа. „Ние не сме във война със себе си“, каза той.

Лидерите на ЕС обсъдиха, че Европа може да се наложи да приеме допълнителни санкции срещу Русия, но както нидерландският премиер Марк Рюте каза пред репортери след полунощ, лидерите не коментираха подробности, „кои санкции биха могли да бъдат наложени“.

Запитан за възможна забрана на руския внос на енергия като част от нов пакет от санкции, Рюте каза, че „всички го искат, но не можем да направим нищо в краткосрочен план“, тъй като това ще изисква време за намиране на алтернативни източници на енергия.

Полша и балтийските държави бяха начело на искането за по-строги мерки срещу Русия, включително забрана за влизане на руски кораби и пътни превозни средства в ЕС.

Полският министър-председател Матеуш Моравецки каза, че ЕС трябва да „смаже“ Русия със санкции, като каза, че Москва „очевидно се опитва да възстанови Империята на злото“.

Фразата „Империя на злото“ принадлежи на президента на САЩ Роналд Ригън в реч през 1983 г., която бележи връхна точка в Студената война.

В четвъртък лидерите на ЕС също се присъединиха към срещата си американския президент Джо Байдън.

На среща с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел Байдън подчерта, че „единственото най-важно нещо, което трябва да направим на Запад, е да бъдем единни“.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че САЩ ще доставят на Европа допълнителни количества втечнен газ за заместване на руския газ. Този ход  тя определи като „важна стъпка напред“.

Очаква се и двамата да направят съобщението в петък сутринта.