Срещата на лидерите на ЕС се отлага заради карантина на Шарл Мишел

Шарл Мишел [Pool/EPA/EFE]

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел отложи срещата на върха на лидерите на  общността. Тя трябваше да се проведе в четвъртък и петък, но плановете се промениха, след като служител от охраната му даде положителен резултат за коронавирус.

Самият председател на Съвета се оказа с отрицателен тест за COVID-19 в понеделник. Въпреки това ще бъдат спазени правилата за карантина в Белгия.

“Шарл Мишел научи, че служител по сигурността, с когото е бил в тесен контакт в началото на миналата седмица, е бил положителен за COVID“, каза говорителят на Мишел.

Отлагането на срещата на върха е удар за Гърция и Кипър. На тях ще им се наложи  да изчакат поне до 1-2 октомври лидерите да обсъдят как да отговорят на нарастващото напрежение в Източното Средиземноморие заради енергийните ресурси.

По време на официална вечеря в четвъртък трябваше да бъдат обсъдени бъдещите стъпки по отношение на Турция и да да бъдат договорени икономически санкции срещу Беларус.

Мишел, бивш който е бивш белгийски премиер, прекара голяма част от изминалата седмица в дипломатически преговори  за  Турция съгласуване на общи действия срещу Турция. Дори пътува до Кипър, гръцкия остров Лесбос и Атина.