Сръбски депутат обвини България в шпионаж с руска връзка

Милован Дрецун

“България има мощно разузнавателно присъствие в Сърбия. Тя участва в шпионския център в Скопие, заедно с Хърватия”. Това обяви в четвъртък (21 ноември) сръбският депутат Милован Дрецун, който е председател на парламентарната комисия за Косово. Неговата теза е, че България стои зад шумния скандал, предизвикан от клип, разпространен в социалните мрежи. На него се вижда как служител на сръбските специални служби приема пари от бившия заместник-военен аташе на Русия в Белград Георгий Клебан.

Видеото предизвика извънредно заседание на Съвета по национална сигурност в сръбската столица, както и среща на президента Александър Вучич с руския посланик.

Агенцията за сигурност и разузнаване на Сърбия официално потвърди автентичността на кадрите, на които Георгий Клебан дава пари на сръбски агент. Дрецун смята, че този скандал е инспириран от българските шпиони.

“Много е важно да се каже в кой момент са публикувани тези записи в публичното пространство. Искам да ви припомня, че България реагира много бурно по повод присъствието на руските ракетни системи С-400 по време на общите сръбско-руски военни учения. Тази история може да навреди на руско-сръбските отношения. Малко хора обърнаха внимание на реакцията на Атлантическия съвет в България. Тя мина незабелязано. Тя не може да се счита за несвързана с този случай. Те предупредиха българската общественост, че на тяхна територия Русия извършва хибридна война и нейната цел е извършването на терористични атаки”, каза Дрецун.

Атлантическият съвет в България предупреди по-рано този месец, че ако Русия остави ракетния комплекс С-400 в Сърбия, той ще има обхват върху цялото българско въздушно пространство.

“Искам да ви припомня, че неотдавна аз лично съобщих, че в Скопие е сформиран и замаскиран разузнавателен център, където има шпиони от съседните държава като България, Хърватия, Северна Македония. В Сърбия България има изключително мощно разузнавателно присъствие”, твърди Дрецун, който се смятан за един от най-близките сътрудници на президента Александър Вучич.

Дрецун посочва като доказателство и факта, че български разследващ журналист е бил замесен в случая. Българският журналист Христо Грозев, който е част от международния разследващ сайт Bellingcat, първи съобщи в Туитър преди пет дни, че клипът показва лицето на руснака Георгий Клебан.

Дмитрий Песков, говорител на руския президент, коментира, че случаят с предполагаем опит за вербуване на сръбски военен от руски гражданин няма да повлияе на отношенията между Москва и Белград.

“Не знаем какъв е този инцидент, в него има още неща за проучване. Това не е въпрос точно към администрацията на президента, но ние сме уверени, че отношенията между Русия и Сърбия имат толкова специален, партньорски, братски и съюзнически характер, че нищо не може да им повлияе“, заяви пред журналисти Песков.

България не е реагирала официално на случая. През миналата седмица премиерът Бойко Борисов бе в Сърбия, за да открие отсечка от магистрала заедно с Александър Вучич. Борисов демонстрира отлични отношения с Вучич в последно време.

В последното време Балканите са много неспокойно място от гледна точка на разузнавателната активност. В началото на ноември Русия заплаши България с “пагубни последици”, ако предприеме действия срещу председателя на българското Национално движение “Русофили” Николай Малинов. Българинът бе награден с руския орден “Дружба” в Москва лично от руския президент Владимир Путин, въпреки че в България е обвиняем за шпионаж в полза на руснаци.

Само седмица преди това България експулсира един от секретарите в руското посолство по подозрения в шпионаж. На другия ден София отказа да издаде виза за руски гражданин, който е бил назначен за аташе по въпросите на отбраната в българската столица.

На този фон руските енергийни проекти в страната изглежда се развиват добре. България плаща над 3 милиарда лева, за да осигури продължение на газопровода “Турски поток” към Централна и Западна Европа. Целта на проекта е руският газ да заобиколи Украйна по пътя си към страните от ЕС. Правителството на Борисов съживи още проекта АЕЦ “Белене”, който се строи по руска технология.