Столтенберг: ЕС и САЩ трябва да останат единни в НАТО

Столтенберг похвали ролята на Португалия в Организацията на Северноатлантическия договор, включително мисиите за борба с международния тероризъм в Ирак и Африка. [EPA-EFE / MANUEL DE ALMEIDA]

Генералният секретар на НАТО призна в понеделник в Лисабон, че връщането на талибаните на власт „е трагедия“. Той обаче потвърди, че съюзниците трябва да извлекат поуки от развоя на събитията в Афганистан и да останат единни, за да се изправят пред новите предизвикателства.

„Кризата в Афганистан не променя необходимостта Европа и Северна Америка да останат единни в НАТО“, каза Йенс Столтенберг по време на 67 -ата годишна сесия на парламентарната асамблея на Атлантическия алианс в столицата на Португалия.

Столтенберг похвали ролята на Португалия в организацията, включително мисиите за борба с международния тероризъм в Ирак и Африка.

Столтенберг каза, че „нуждата от трансатлантическо единство сега е по-голяма, отколкото някога от края на Студената война, заради новите предизвикателства и заплахи“.

Той посочи за пример Русия, която „е отговорна за агресивни действия срещу съседите си“ и за „опити за намеса“ в демокрациите на съюзниците.

Той също така спомена Китай, който „напористо използва силите си, за да упражнява натиск върху други държави и да контролира собствения си народ“, както и „инвестициите в критична инфраструктура“ в няколко страни от НАТО, „от 5G мрежи до пристанища и летища“.

На фона на разединението за напредъка в постигането на споразумение за обща европейска отбрана, лидерите на ЕС обсъдиха във вторник вечерта (5 октомври) дали блокът трябва да засили капацитета си да действа независимо и/или да засили партньорството си с НАТО. Разговорите не дадоха ясен резултат.

В резултат на превземането на Афганистан от талибаните, отменената сделка за подводниците, която разгневи Франция, и френските искания за по-силно европейско стратегическо влияние, лидерите на ЕС не постигнаха съгласие. Тези преговори продължават повече от десетилетие и все не става ясно дали ще се случи.

Тъй като разговорите бяха под формата на неофициална вечеря в навечерието на срещата на върха ЕС-Западни Балкани в Словения в сряда, не бяха взети решения и не бяха приети официални документи.