Страните от ЕС не успяха да постигнат обща позиция за ваксината на АстраЗенека

Мъж наднича през стъклото на затворен център за ваксинация във Валядолид, централна Испания, 7 април 2021 г. В текста пише: "Днес ваксинацията с AстраЗенека е прекратена, съжаляваме за неудобството". [Nacho Gallego / EPA / EFE]

Страните-членки на Европейския съюз са възприели различни стратегии как да  използват ваксината AстраЗенеса, въпреки настояването на Комисията за координиран подход. Българският здравен министър настоя по време на среща със здравните министри от блока в сряда за единно решение за използване на ваксината на АстраЗенека и Оксфордския университет.

Европейската агенция по лекарствата обяви в сряда (7 април), че кръвните съсиреци трябва да бъдат включени в списъка като рядък страничен ефект при ваксинирането с препарата на AстраЗенека. Регулаторът обаче подчерта, ползите продължават да надвишават рисковете, още повече, че много страни се борят с нови вирусни вълни и недостиг на ваксини.

Редица държави спряха употребата на тази ваксина за по-млади хора, след като по-рано тя беше забранена категорично на няколко места заради опасения от тромбози.

Обединеното кралство обяви в сряда, че ще приеме нови мерки, за да предложи на британците под 30 години алтернатива на AстраЗенека, ако това е възможно. Мерките се налагат след като беше съобщено за 19 смъртни случая от съсиреци сред хората, които са били имунизирани с този препарат.

Дебатът за използването на ваксината на АстраЗенека идва, когато много страни от Германия до Украйна и Индия са изправени пред нови вълни от вируса, заради който вече са починали повече от 2,8 милиона души.

Правителствата се борят да осигурят така необходимите дози ваксини, докато ЕС не е в състояние да постигне единна позиция.

На неформална телеконференция след новото решение на Eвропейската агенция по лекарствата здравните министри на ЕС не успяха да възприемат общ подход, въпреки натиска на Комисията за координирани действия.

В изявление, публикувано от ротационния председател на ЕС Португалия, се казва, че страните членки на общността тълкуват по различен начин  заключенията на регулатора. Това на практика означава, че държавите-членки ще действат индивидуално по въпроса.

Испания вече е решила да прилага ваксината на АстраЗенака само на хора на възраст от 60 до 65 години, докато Италия я използва само за над 60-годишни. В Белгия с нея ще се ваксинират само на хора над 55 години, в Швеция над 65 години и в Естония над 60 години.

Европейската агенция по лекарствата обяви в сряда, че кръвните съсиреци са “много рядък“ страничен ефект и насърчи страните да продължат да използват препарата на АстраЗенека.

Съобщението дойде след като регулаторът проучи 86 случая на съсирване на кръвта, 18 от които с фатален изход при около 25 милиона души в Европа, които са инжектирани с ваксината на АстраЗенека. Повечето от случаите са при жени на възраст под 60 години.

Шефът на агенцията Емер Кук каза, че не е установен особен рисков фактор и съсиреците може да са свързани с имунен отговор на ваксината.

“Ползите от ваксината АстраЗенека за предотвратяване на Covid-19 като цяло надвишават риска от странични ефекти“, каза тя на пресконференция. “Тя спасява животи“, допълни Кук.

Източници от ЕС настояват, че европейската програма за ваксинация няма да бъде засегната заради новото развитие с АстраЗенека.

През второто тримесечие на 2021 г. ЕС очаква 200 милиона дози от Пфайзер/Бионтех , 55 милиона еднократни дози от Джонсън&Джонсън, 35 милиона дози от Moдерна и 70 милиона от АстраЗенека.

Същите източници добавиха, че целта 70% от възрастното население на ЕС да се ваксинира до края на август все още е осъществима и това ще помогне в голяма степен за постигането на общ имунитет.

“Вероятно, но непотвърдено“

Експертите на Световната здравна организация по ваксини в сряда повториха констатациите на еврорегулатора, като заявиха, че причинно-следствената връзка между ваксината и кръвните съсиреци е “правдоподобна, но не е потвърдена”.

“Ние вярваме, че съотношението полза-риск е в голяма степен в полза на ваксината“, коментира СЗО в отговор на запитване на Франс прес.

Самата компания АстраЗенека заяви, че две проучвания на британски и европейски регулаторни органи са “потвърдили отново“, че ползите от нейната ваксина “надхвърлят рисковете“.

Решението на Великобритания да предложи алтернативна вакасина, ако е възможно, на повечето хора под 30 години дойде, след като данните показаха наличие на 79 кръвни съсиреци и 19 смъртни случая сред хора, получили една от 20 милиона дози на АстраЗенека в страната.

Според данните на Франс Прес ваксината на АстраЗенека е прилагана в най-малко 111 страни, повече от който и да е от нейните конкуренти. Използва се както в по-богатите страни, така и в бедните.  До голяма степен тя е основна част от схемата Covax за осигуряване на равен достъп до ваксини.

Противоречието около препарата помрачи глобалното разпространение на ваксини, което ще помогне на страните да излязат от пандемията, която опустоши световната икономика и подложи голяма част от човечеството на строги ограничения.

Българският здравен министър Костадин Ангелов заяви на срещата със здравните министри, че страната подкрепя общоевропейски подход, който да е “в интерес на всички граждани и регулатори”.

“България настоява за единно решение за ваксината на АстраЗенека. Общоевропейски подход, основаващ се на солидни научни становища на Европейската агенция по лекарствата, е правилното решение. В интерес на всички граждани и регулатори”, сподели министърът във Фейсбук след срещата.

В Германия канцлерът Ангела Меркел изрази подкрепа за спешно блокиране, за да се спрат нарастващите случаи на заразяване, след като децентрализираните мерки не успяха да потушат огнищата.

Франция наложи по-строги мерки тази седмица, а организаторите на French Open обявиха, че турнирът по тенис ще бъде отложен с надеждата да бъде посетен от повече фенове.

В сряда Украйна отчете рекордни нови смъртни случаи и хоспитализации след затягане на мерките в столицата.

Най-многолюдната провинция на Канада Онтарио беше блокирана от строги ограничителни мерки за четири седмици, а Катар също затегна мерките.

Индия, която регистрира нов рекорд от почти 116 000 нови случая за 24 часа в сряда, заяви, че въвежда строги ограничения с нови вечерни часове в 20 града, включително столицата Делхи.

Бразилският президент Жаир Болсонаро продължава да е срещу затваряне, въпреки че страната регистрира най-смъртоносния си ден във вторник с повече от 4000 смъртни случая.

“Няма да приемем тези правила за “стойте вкъщи, затворете всичко, заключете“, каза той.

Липсва глобална солидарност за ваксините

Австралия се сблъска със сериозни неприятности, след като бяха доставени само 700 000 от договорените 3,8 милиона дози от ваксината АстраЗенека.

Премиерът Скот Морисън обвини ЕС за недостига, защото е въвел “строг контрол на износа“.

Повече от 694 милиона дози коронавирусни ваксини са приложени в световен мащаб като само шепа държави са успели да ваксинират голяма част от населението си.

Израел е имунизирал 61% от населението си с една доза, докато в САЩ първа доза са получили 33% от хората.

Правозащитната организация “Амнести” заяви в своя годишен доклад, че богатите страни не проявяват глобална солидарност, като трупат за себе си ваксини срещу коронавирус.

Междувременно финансовите министри от Г-20 и централните банкери се съгласиха да удължат мораториума върху плащанията на лихви по дълга за най-бедните страни. Те повториха призива си за помощ на най-засегнатите държави.

В Обединеното кралство, където около 60% от възрастните са получили първа доза, здравните работници започнаха да ваксинират и с Модерна, третият одобрен препарат след АстраЗенека и Пфайзер.

“Аз съм неплатен болногледач за баба си, така че за мен е много важно да се ваксинирам, за да мога да се грижа за нея безопасно“, коемнтира 24-годишната Ел Тейлър.