Страните от ЕС се споразумяха за нови санкции срещу Беларус

Президентът на Беларус Александър Лукашенко говори по време на пресконференция след разговорите с руския си колега Владимир Путин в Кремъл в Москва, Русия, 9 септември 2021 г. [Pool/EPA/EFE]

Дипломати на Европейския съюз се споразумяха в сряда (1 декември) да добавят 28 физически и юридически лица към списъка със санкции срещу Беларус в отговор на предизвиканата от Минск мигрантска криза по границите на блока.

Брюксел обвинява режима на Александър Лукашенко, че организира „хибридна атака“ срещу ЕС, като примамва хиляди мигранти от Близкия изток към полската и литовската граница.

11 беларуски компании и 17 държавни служители бяха добавени в черния списък с ограничения за пътуване и запорирани авоари. В резултат на предишните санкции срещу беларуския режим списъкът вече съдържа близо 200 лица и компании.

В сряда висши дипломати одобриха списък, изготвен от Европейската комисия. Очаква се министрите на ЕС да ратифицират официално решението в четвъртък.

Също в сряда Съединените щати казаха, че ще обявят нови санкции срещу Беларус.

„Мисля, че много скоро ще видите пакет от санкции, който е координиран между САЩ и ЕС, каза високопоставен служител на Държавния департамент на Съединените щати.

Той допълни, че санкциите могат да бъдат наложени още тази седмица.

ЕС вече наложи санкции на 166 души и организации, включително Лукашенко и двама от синовете му, заради репресиите срещу протестите във връзка със спорното му преизбиране през 2020 г.

Западните столици отказаха да признаят вота с аргумента, че е бил фалшифициран, но Лукашенко запази подкрепата на руския президент Владимир Путин.

През юни Брюксел въведе икономически санкции на ключови сектори на икономиката на Беларус – поташ, петрол и тютюн – и забрани авиокомпаниите на Беларус от въздушното пространство на ЕС.

Твърди се, че режимът е отговорил чрез насърчаването на хиляди мигранти – главно сирийци, иракчани и йеменци – да летят до Минск и да се отправят към границите на ЕС. Лукашенко отрича, че е отговорен за наплива.

Полската полиция издигна бариери от бодлива тел и върна стотици мигранти, лагеруващи в студени и влажни гори.

Полските власти няма да допускат журналисти в граничната зона, но информации сочат, че повече от 10 мигранти са загинали в хаоса и мизерните условия.