Страните от ЕС ще решат дали да премахнат бариерите за бежанците от Украйна

„Европа стои до тези, които се нуждаят от закрила“, каза председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. „Всички, които бягат от бомбите на Путин, са добре дошли в Европа“. [LUKASZ GAGULSKI/EPA-EFE]

Европейската комисия предложи на хората, бягащи от войната в Украйна, да бъде предоставена „временна закрила“ в ЕС, а граничните проверки да бъдат опростени. Вътрешните министри на ЕС ще вземат решение по въпроса в четвъртък.

Предложението, представено от Еврокомисията в сряда (2 март), има за цел „да предложи бърза и ефективна помощ на хората, бягащи от войната в Украйна“ и за първи път ще бъде активирана Директивата за временна закрила от 2001 г.

Докато директивата остава в сила, украинците могат да останат в ЕС, без да преминават през формална молба за убежище. Ще им бъде предоставен и достъп до образование, здравеопазване и пазара на труда.

„Европа стои до тези, които се нуждаят от закрила“, каза председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен относно лансирането на предложението. „Всички, които бягат от бомбите на Путин, са добре дошли в Европа“.

Въпреки че предложението първо трябва да бъде одобрено от държавите-членки, Комисията е оптимистична, че 27-те министри на вътрешните работи ще постигнат съгласие на срещата в четвъртък.

Две или три национални делегации поставиха под въпрос дали мярката на ниво ЕС ще бъде необходима в допълнение към националните, предложението получи широка подкрепа сред държавите-членки, каза висш служител на Комисията.

Дипломат от ЕС обаче подчерта, че министрите ще гласуват само по принцип по време на срещата, докато официалното решение за активиране на временната защита може да последва само след допълнителна техническа подготовка, която се очаква да отнеме няколко дни.

Опростени гранични проверки

Съгласно действащите правила украинските граждани могат да влизат в ЕС без визи, но може да останат само 90 дни. Ако бъде активиран, статутът на временна защита ще се прилага за една година, но може да бъде удължен до три.

Директивата обаче няма да се прилага за всички граждани на трети страни, повечето от които ще бъдат подпомагани при репатриране от ЕС, вместо да им бъде издадено разрешение за пребиваване.

Според Еврокомисията, в момента на всеки час пристигат около 600 бежанци. Новите мерки ще позволят на държавите-членки временно да облекчат граничните проверки за всеки, който идва от Украйна, независимо от тяхната националност, за да опрости процеса на влизане.

„Работим за улесняване на ефикасното преминаване на границите за хората и техните домашни любимци, с необходимите проверки за сигурност“, каза заместник-председателят на Комисията Маргаритис Схинас.

За да намалят времето за чакане на границата, държавите-членки ще извършват гранични проверки, след като пристигналите украински бежанци бъдат прехвърлени на безопасно място.

По този начин ще бъде възможно преминаването на границата дори без биометричен паспорт, „или какъвто и да било паспорт“, каза служителят на Комисията. „Въпреки че все още ще има проверка на, например, пръстови отпечатъци във всички национални и европейски бази данни, (…) това не се извършва непременно на границата“, добавиха те.

Според Комисията специалните правила биха могли да облекчат и ограниченията за уязвимите групи, като тази на децата.

Солидарност в рамките на ЕС

Предложението включва и мерки за засилване на споделянето на тежестта и отговорността между държавите-членки. Директивата предвижда мерки за солидарност под формата на релокация и материална помощ, които целят облекчаване на натиска от държавите-членки, граничещи с Украйна.

Въпреки това, релокацията и помощта за приемащите държави остават доброволни. Вместо да определи квоти за релокация, Комисията заложи на по-„плавен подход“, каза служител на Европейската комисия.

Държавите-членки могат да очертаят капацитета си за приемане чрез т. нар. Платформа за солидарност, а след това Комисията ще се координира с други държави, за да осигури баланс на усилията.

Държавите-членки обаче се стремят да облекчат източните страни от ЕС предимно чрез материална помощ, а не чрез релокиране.

„Никой не говори за релокиране на този етап“, каза дипломат от ЕС, тъй като най-засегнатите страни досега не са го търсили.

Освен това украинците могат да пътуват из целия блок при безвизов режим и вероятно ще се релокират в регионите с най-значимата украинска диаспора.

Въпреки че схемата за солидарност е доброволна, Комисията е уверена, че държавите-членки са готови да участват в този процес.

Повечето страни от ЕС – сред тях Германия и Франция – вече посочиха, че биха били готови да приемат бежанци, за да помогнат на източните членове на ЕС, ако е необходимо.

„Духът на солидарност, който виждате в момента, е силен“, каза висш служител на Комисията в сряда.