Студентите в Брюксел се редят за ваксина, за да ходят по барове

Клиенти на брюкселски бар се радват на питиетата си, след като заведенията бяха отворени през юни 2020 г. [EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ]

Студентите в Белгия се редят за ваксина срещу ковид заради плановете на местната власт в Брюксел да направи здравния сертификат задължителен за достъп до ресторанти и барове. Това е опитът на властите да насърчи младите хора да се ваксинират.

От 1 октомври жителите на Брюксел ще могат да влизат в барове, ресторанти и фитнес клубове и други търговски обекти само срещу доказателство, че са ваксинирани, или имат отрицателен тест за ковид.

В Брюксел само 44% от населението на възраст между 18 и 24 години са ваксинирани с първа доза, докато процентът в съседния белгийски регион Валония е 71%. За деца на възраст между 12 и 17 години процентът пада до 30%, срещу 82% във Фландрия, показват официалните данни.

“Аз съм ваксинирана, подкрепям ваксинацията, но не и това да бъде задължителна”, каза 23-годишната студентка по икономика Лора Факоети пред Ройтерс.

Леон Цвикелски, 21-годишен личен треньор и студент, който не е ваксиниран, също не гори от ентусиазъм. “Тъжно е, но скоро ще трябва да се ваксинирам. Ако това ще доведе до подобряване на ситуацията, такъв е животът, трябва да го направим”, коментира той.

Управата на Брюксел вече одобри по-широкото използване на здравната карта, докато Фландрия и Валония, които имат по-високи нива на ваксинация, все още не са решили дали да направят същото.

На практика това може да означава, че някой, който не е ваксиниран или тестван, може да пътува 10 минути извън Брюксел и да се озове във Фландрия, за да вземе питие или храна.

Баровете и ресторантите се притесняват от въздействието, което здравната карта ще окаже върху бизнеса им, но Фабиен Херманс, президентът на асоциацията на баровете и ресторантите в Брюксел, заяви, че подобни опасения са напразни. “След проучване на клиентелата на възраст 18-23 години и 23-27 години, се оказа, че 70% от тях са ваксинирани, така че какъв е страхът”, каза той.

Повече от 8,2 милиона души в Белгия вече са напълно ваксинирани. Това са 72% от 11-милионното население. Белгия е регистрирала 1,2 милиона случая на коронавирус и 25 500 смъртни случая от началото на пандемията.