СУ си прибра обратно Анастас Герджиков като ректор

Проф. Анастас Герджиков [Анелия Николова/"Дневник"]

Общото събрание на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ подкрепи в сряда проф. Анастас Герджиков да остане ректор на учебното заведение след края на предизборната кампания. Герджиков бе издигнат за независим кандидат за президент, който имаше пълната подкрепа на ГЕРБ.

Той загуби балотажа на президентските избори, след като получи 31.80% от гласовете срещу 66.72% за конкурента му Румен Радев.

По време на кампанията Герджиков имаше няколко знакови изказвания. В едно от първите си телевизионни интервюта като кандидат за президент той обясни, че така и не разбрал кой е бил прав по време на гражданските протестите с искане за оставката на Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев.

В края на кампанията Герджиков демонстрираше пълна липса на интерес към главния прокурор Иван Гешев и делата на прокуратурата, въпреки че едно от правомощията на президента е издаването на указ за назначаването на главния прокурор.

„Ректорът на Софийския университет запозна членовете на общото събрание с мотивите си да се кандидатира за президент на Република България. Той изрази готовност веднага да подаде оставката си, ако Общото събрание смята, че кандидатурата му е повлияла негативно на Софийския университет. Членовете на общото събрание подкрепиха ректора и изразиха общо мнение, че трябва да продължи мандата си“, съобщи СУ.

Това означава, че още две години проф. Анастас Герджиков ще бъде ректор на най-старото и престижно учебно заведение в страната.