Схинас: Задължителната ваксинация може да бъде обсъдена на срещата на върха на ЕС

Схинас описа като „умопомрачителна“ позицията на тези, които отказват да се ваксинират, казвайки, че „те измислят всякакви конспиративни теории, за да оправдаят отказа си“. [Снимка: EURACTIV]

Няма по-добра възможност за обсъждане на въпроса за задължителната ваксинация в целия ЕС от следващото заседание на Съвета на ЕС на 16-17 декември. Това каза в четвъртък заместник-председателят на Европейската комисия Маргаритис Схинас на годишната среща на мрежата EURACTIV в Брюксел.

„Това са въпроси, които трябва да обсъдим, защото вече се случват. Обхватът на задължителната ваксинация нараства. Някои държави-членки или го направиха брутално като Австрия, или косвено, като Италия, Португалия и Гърция“, посочи Схинас.

Позовавайки се на изявление на ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която каза миналата седмица, че е време да се помисли за задължителната ваксинация, Схинас подчерта, че тя „много внимателно е подбрала думите, за да каже, че въпросът за задължителната ваксинация подлежи на обсъждане“.

„Но тя не каза къде […] не каза или не намекна, че ЕС като съюз ще издаде обща насока, която ще наложи задължителна ваксинация в целия ЕС.“, посочи той.

„И така, председателят, мисля много интелигентно, отвори вратата за този труден дебат, без да се намесва Брюксел“, отбеляза той, добавяйки, че „няма по-добра възможност“ да обсъдим това от Съвета на ЕС следващата седмица .

„Защото едно от нещата, които се случват сега и ми харесва да виждам това да се случва, е, че държавите и правителствата могат да поемат колективна отговорност за всичко, което трябва да бъде направено, и това е нещо добро“.

Схинас настоя, че има значително поле за разширяване на обхвата на ваксинацията в страните-членки на ЕС. „Мисля, че разбираме това, но отново не мисля, че това трябва да бъде продиктувано от Брюксел […] Това е нещо, което трябва да бъде оценено в специфични национални контексти, а също и от съдии, според конституционните реалности на нашите държави-членки“.

„Но няма съмнение, че това е, от което се нуждаем. Неваксинираните европейци трябва да се ваксинират, а ваксинираните да получат бустерна доза”, каза той.

Схинас описа като „умопомрачителна“ позицията на тези, които отказват да се ваксинират, казвайки, че „те измислят всякакви конспиративни теории, за да оправдаят отказа си“.

Законът за задължителната ваксинация се оформя в Австрия

Междувременно австрийското правителство представи своя проект за наредба за задължителната ваксинация в четвъртък. Законът ще въведе глоби до 3600 евро за тези, които откажат да се ваксинират.

Проектът за регламент е значително разводнен, тъй като първоначалният проектопредложение предвиждаше глоби до 7200 евро.

Задължителната ваксинация ще се прилага за всеки жител на възраст над 14 години, с изключение на излекуваните, бременните жени и тези, които не могат да получат ваксина по здравословни причини.

Консервативно-зеленото правителство се опита да постигне консенсус с опозицията по спорния регламент. Както либералните NEOS, така и социалдемократите подкрепят подхода за задължителна ваксинация, считано от февруари 2022 г.

„Мисля, че диалогът е ключът към преодоляването на тази криза“, каза канцлерът Карл Нехамер.

Единствено дясната Партия на свободата на Австрия (FPÖ) отказа да подкрепи предложението. Лидерът на партията Хърбърт Кикъл посочи, че въвеждането на задължителна ваксинация би равностойно на наказателни действия и че се основава на „принуда и дехуманизация“.

„Ние сме единствената останала опозиционна партия“, добави Кикъл.

FPÖ, която загуби одобрение след аферата в Ибиса – един от най-големите корупционни скандали в австрийската история – се опитва да извлече политически капитал от ситуацията, като таргетира скептиците спрямо ваксинацията.

Докато правителството подчертава, че иска да протегне ръка към тези, които отказват да се ваксинират, вицеканцлерът Вернер Коглер използва нецензурни думи към Партията на свободата на Австрия, които той обвини, че задълбочава разделението в Австрия с техния противоречив език.

„Трябва да заемем позиция, ако неофашисти и неонацисти се разхождат по нашите улици“, каза той, визирайки подкрепата на FPÖ за масовите демонстрации срещу мерките срещу COVID-19.